Sayur Lodeh. Warzywna zupa z Jawy

Sprzyja zachowaniu odporności, wspaniale rozgrzewa i zachwyca bogatym, orientalnym smakiem. Sayur Lodeh to jedna z najciekawszych jawajskich potraw. Ta wykorzystywana w tradycyjnej indonezyjskiej kuchni warzywna zupa wyróżnia się bogatą symboliką. Według legendy jej przyrządzenie zapewnia pomyślność i… przepędza plagi.

Sayur Lodeh
Sayur Lodeh123RF/PICSEL

Legenda głosi, że gdy miasto Yogyakarta położone w środkowej części Jawy u podnóża wulkanu Merapi nawiedziła plaga, sułtan nakazał mieszkańcom ugotować Sayur Lodeh i nie opuszczać domów przez 49 dni. W efekcie plaga się skończyła, a do jawajskiej społeczności wrócił dawny spokój i ład. W ten oto sposób rozpoczęła się ta wyjątkowa kulinarna praktyka, która trwa tam do dziś. Czym jest Sayur Lodeh, potrawa, która w magiczny sposób miała pomóc udręczonym mieszkańcom Jawy pozbyć się zarazy?

To nic innego, jak warzywna aromatyczna zupa przyrządzana z siedmiu składników i pikantnej bazy z mleka kokosowego. Do jej ugotowania potrzebne są nasiona azjatyckiego drzewa melinjo, jego liście, kolczoch, fasola, bakłażan, owoc jackfruit, tempech oraz przyprawy. Specjaliści od żywienia, którzy badali tę potrawę, wskazują na szereg korzyści, jakich dostarcza. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, znakomicie rozgrzewa, wzmacnia odporność organizmu. Jeśli dostosujemy przepis do rodzimych realiów i zastąpimy niektóre lokalne produkty sezonowymi warzywami, otrzymamy znakomitą propozycję na długie, spędzane w izolacji wieczory.

Sayur Lodeh posiada również bogatą symbolikę, która kryje się w wykorzystywanych do jej ugotowania produktach. Kluczową rolę odgrywają bakłażan i fasola, które oznaczają "błogosławieństwo" i "przebudzenie". W efekcie otrzymujemy coś na kształt zaklęcia, które ma nas chronić przed złymi mocami. Co ważne, zupa ta należy do najprostszych dań, a jej składniki z założenia miały być dostępne dla każdego, choćby najbiedniejszego mieszkańca Jawy. Cała tamtejsza kuchnia wypełniona jest zresztą symbolami. Potrawa Nasi Tumpeng, czyli mieszanka różnych mięs i warzyw, zawsze podawana jest w taki sposób, by całość przypominała stożkową wieżę. Ma to odzwierciedlać porządek świata pod panowaniem Boga. Z kolei Nasi Kuning, aromatyczne danie na bazie żółtego ryżu, przynosi życiową pomyślność.

Nawet jeśli symbolika Sayur Lodeh do nas nie przemawia, zdecydowanie warto zainspirować się przepisem na tę aromatyczna zupę i spróbować ją przyrządzić. Powstało wiele rozmaitych wariacji na temat potrawy, które pozwalają dostosować ją do europejskich realiów. Liście i nasiona melinjo możemy zastąpić kapustą i kuminem, a zamiast kolczocha dodać tradycyjnego ziemniaka. Dla urozmaicenia możemy śmiało dorzucić kilka różyczek kalafiora i czosnek. Nie zapominajmy też o przyprawach - sprawdzi się ostre chili, imbir, kurkuma, liść laurowy i kolendra. Składniki wystarczy pokroić, wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym i gotować kilkanaście minut. Tak powstałe danie podawajmy solo lub z ryżem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas