Szybkie i proste dania na kwarantannę

Dobrze zaopatrzona szafka kuchenna będzie twoim najlepszym przyjacielem, szczególnie w chwili, kiedy jesteśmy zmuszeni do izolacji. Oto kilka pomysłów na to, co zdrowego ugotować, jeśli będziemy zmuszeni polegać na tym, co już mamy.

Domowa pizza podczas kwarantanny może okazać się zbawienną
Domowa pizza podczas kwarantanny może okazać się zbawienną123RF/PICSEL

Jednym z pomysłów jest sztandarowe danie kuchni Bliskiego Wschodu, czyli pilaw. Tradycyjnie sporządzane z ryżu lub kaszy bulgur z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw. Sposobów na jego przygotowanie i składniki do niego dodawane jest bardzo wiele, różnią się w zależności od regionu.

W Iranie ryż wyjmowany jest po pierwszym zagotowaniu i odcedzany, a potem wykładany do garnka z rozpuszczonym masłem, czasem z dodatkiem chleba lub jajek, rzadziej z jogurtem. Następnie dodawane są kawałki mięsa z warzywami, owocami lub nasionami roślin strączkowych i gotowane na parze.

W Turcji pilawy serwowane są jako dodatki do dania głównego. Ryż gotowany jest razem ze wszystkimi dodatkami, następnie nakrywany i parzony.

Miłośnicy innych smaków mogą skorzystać z przepisu na pizzę. Na łamach "The Guardian" Dale Berning Sawa proponuje sięgnąć do przepisu Caroline Craig i Sophie Missing.

Zgodnie z ich wytycznymi, do przygotowania ciasta potrzebujemy 160 g mąki, ze 150 g jogurtu greckiego, soli i kminku.

Takie ciasto można wykonać również na bazie 230 g mąki pełnoziarnistej zmieszanej z 125 ml wody, 1 łyżką oleju, szczyptą soli i czarnuszki. Ciasto zagniatamy, kroimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Na spodach umieszczamy nasze ulubione dodatki - warzywa, ser, pesto i zapiekamy.

Warto również skorzystać z możliwości, jakie dają nam strączki. Wszelkiego rodzaju potrawki z soczewicą lub ciecierzycą z dodatkiem warzyw i pasty pomidorowej mogą okazać się niezwykle pożywny i łatwym w przygotowaniu daniem.

Do ich przygotowania możemy wykorzystać całą paletę dostępnych warzyw: seler naciowy, cebulę, paprykę, brokuły, cukinię. Gotując taką potrawkę z pastą pomidorową, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami otrzymamy proste i pożywne danie, dodatkowo można je podawać z kaszą lub ryżem, ciekawym dodatkiem będzie tofu.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas