Tajemnica długiego jajka. Czym jest, skąd przybywa?
Gdy widzisz je po raz pierwszy - reakcja jest zawsze podobna. Co to u licha jest i jak wygląda kura, która je zniosła? Wyjaśniamy tajemnicę, która kryje się za podbijającym internet długim jajkiem.
Długim jajkiem? Tak - dobrze przeczytaliście. Chodzi o jajko, które wygląda niczym rolada i można je pociąć nie na cztery, czy pięć, lecz nawet na kilkadziesiąt plasterków.
Po tym, jak zdjęcia pojawiły się w sieci, internauci rozpoczęli dochodzenie. Najwięcej osób zastanawiało się jednak, jak musi wyglądać kura, która znosi tak długie jajka. Dochodzenie szybko zmieniło się w humorystyczną dyskusję, której następstwem były pojawiające się niezwykle licznie memy.
Żarty żartami, lecz wciąż nie było wiadomo, skąd tak naprawdę się biorą. Wszystko wyjaśniło dopiero wideo, które pojawiło się na YouTube w listopadzie 2013, rozwiewając skrywającą długie jajko mgłę tajemnicy.
Otóż proszę państwa, długich jajek nie składa żadna kura, produkowane są one w Danii przez firmę z miasta Roskilde w okolicach Kopenhagi. Pracujących tam 300 osób potrafi wyprodukować 2500 tysiąca takich specjałów dziennie.
Przysmak ten znany jest w Danii już od 1974 roku i ceniony zwłaszcza przez restauratorów oraz firmy cateringowe, dla których przyrządzenie dań wymagających setek plasterków z jajek to dzięki temu produktowi spora oszczędność czasu.
Jak wygląda produkcja długich jajek pokazuje poniższy film. Ostrzegamy jednak - gdy go obejrzysz, na zawsze przestaniesz wierzyć w znoszącą je kurę!