Zagrycha? Zakąska? Co zrobić na imprezę?
Wielu z nas z wytęsknieniem czeka na piątek, kiedy to po pracy będzie można nieco wyluzować... Jako kulinarny bohater wieczoru sprawdzi się tatar albo fondue serowe.

Zagrycha to potoczne określenie przekąsek, takich jak wędliny, ryby czy sery, które podaje się do alkoholu. Któż jak nie mężczyźni są fanami zagryzek, które służą jako podkład... Jednym z nich jest Darek Kuźniak, m.in. finalista programu "Top Chef". W swojej książce "Zachcianki. Znane smaki w nowej odsłonie" proponuje np. tatara wołowego. "Typowo męska zachcianka. Sprawdza się z kieliszkiem mocnego trunku" - przekonuje autor.
I tak składniki potrzebne do jego przygotowania to:
Składniki:200 g polędwicy wołowej,
1 mała cebula,
1 ogórek kiszony,
1 żółtko,
3 grzyby marynowane,
1 łyżka wody gazowanej,
szczypta cukru, sól oraz pieprz. Przygotowanie:
Przygotowanie tatara według przepisu Kuźniaka zajmuje zaledwie kwadrans. Wystarczy oczyść z błon i drobno posiekać mięso, dodać do niego żółtko, wodę gazowaną, cukier, pieprz i sól, a następnie wszystko wymieszać, napowietrzając widelcem.
"Jeśli chcesz zaostrzyć smak, dodaj łyżeczkę musztardy. Zamiast soli tatara przyprawiam czasem sosem sojowym" - radzi Kuźniak. Na koniec jeszcze tylko cebulę, grzyby oraz ogórka kroimy w drobną kostkę i układamy na mięsie. Tak przygotowanego tatara autor sugeruje podawać z pieczywem posmarowanym masłem.