Zupa z batatów. Witaminowa bomba
Choć na dworze robi się coraz cieplej i coraz częściej myślimy o wiośnie, to jednak po długim spacerze dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Propozycją może być zupa ze słodkich ziemniaków według przepisu Jamiego Olivera.
Bataty są nie dość wykorzystywane w polskiej kuchni, a przecież są znakomitym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6. Tiamina (witamina B1) - odpowiada za przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne, za produkcję krwinek czerwonych, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni.
Ryboflawina (witamina B2) - ma wpływ na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, paznokci i włosów. Bataty zawierają także sporo witaminy A, nazywanej witamina młodości. Oprócz tego zawierają sporo pierwiastków, jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
Przepis na zupę z batatów pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Aby ją przygotować, potrzebujemy:
Składniki:
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki,
2 łodygi selera naciowego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
800 g słodkich ziemniaków,
200 g kiełbasy chorizo,
pęczek natki pietruszki,
oliwę,
łyżeczkę curry,
2 kostki bulionowe,
sól, pieprz, 1 czerwoną papryczkę chili.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na oliwę pokrojone składniki, warzywa i chorizo, dosypujemy curry i mieszamy potrawę. Dusimy ok. 10 min. do miękkości warzyw. Cebula powinna nabrać ładnego złotego koloru.
Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,8 l wrzącej wody. Wlewamy bulion do warzyw w rondlu, gotujemy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę na gładko. Podajemy w miseczkach, posypaną posiekaną drobno papryczką chili.