Psy i koty będą jadły owady, dzięki temu uratujemy klimat naszej planety
W Polsce żyje 15 milionów psów i kotów, a na całym świecie są ich setki milionów. Większość z nich każdego dnia spożywa więcej mięsa od ludzi, przez co dokładają się do zmian klimatycznych.

Zwierzęta hodowlane odpowiadają za aż 80 procent emisji gazów wytwarzanych przez żywe organizmy. Specjaliści wyliczają, że zmniejszenie liczby żywego inwentarza o 4-11 procent przełoży się na o 20-60 procent mniejszą roczną średnią emisję gazów cieplarnianych do atmosfery pochodzących z hodowli. Ograniczenie emisji to kluczowy element walki z globalnym ociepleniem.
Aby można było wprowadzić ten plan w życie, potrzebna jest zmiana diety. Od wielu lat ekolodzy zachęcają ludzi do rezygnacji ze spożywania mięsa zwierząt hodowlanych i zastąpienia go robakami i owadami, jako idealnego źródła białka. Niestety, chociaż w krajach Azjatyckich jest to czymś zupełnie naturalnym, w Europie i Ameryce Północnej taka dieta nie może się spopularyzować.
Skoro nie można zmotywować do tego ludzi, coraz więcej firm zajmujących się produkcją żywności dla zwierząt domowych zaczyna oferować pożywne jedzenie oparte o mięso robaków i owadów właśnie szczęśliwym posiadaczom psów i kotów.
Przedstawiciele firmy Nestlé i Yora ogłosili, że niebawem będzie oferowana przez nich nowa linia karmy dla zwierząt domowych. Jest ona oparta na białku pochodzenia roślinnego oraz owadach. W produktach wykorzystuje się czerw, bób, proso oraz mięso drobiowe i wieprzowe. Eksperci wierzą, że to z pomocą zmiany diety domowych czworonogów uda się rozwiązać jeden z największych problemów ludzkości.
Zastąpienie owadami tylko połowy mięsa spożywanego przez ludzi i zwierzęta ma zmniejszyć powierzchnię gruntów rolnych o jedną trzecią, czyli o 1,680 milionów hektarów. Ograniczymy przez to problem zmniejszających się obszarów leśnych, które na masową skalę wycinane są pod pastwiska, oraz zużycia wody i emisji gazów, które przyspieszają postępujące zmiany klimatyczne.
Musimy mieć świadomość, że z roku na rok mieszkańcy krajów rozwijających się i rozwiniętych posiadają coraz więcej czworonogów. Ich właściciele chcą większości z nich zapewnić godny byt, co objawia się dietą opartą głównie na produktach mięsnych. Wszystkie one są produkowane z mięsa zwierząt hodowlanych. Tak więc chcąc być ekologiczni w swoim codziennym życiu i ograniczając spożycie mięsa, pamiętajmy też o diecie naszych pupilów, które mogą zacząć spożywać produkty bazujące na mięsie robaków i owadów.
Źródło: GeekWeek.pl/Nestlé/Yora / Fot. Pexels