Jak może wyglądać sprzęt AGD przyszłości?
Czy nasza lodówka za kilka lat sama zrobi za nas zakupy, a pralka przestanie zużywać tak dużo wody? Jak najbardziej - postęp technologiczny rewolucjonizuje nie tylko urządzenia mobilne czy telewizory, ale także sprzęt AGD.
Myśląc dzisiaj o postępie technologicznym w urządzeniach użytku komercyjnego pierwszym skojarzeniem będą smartfony, tablety lub komputery przenośne. Mało kto przy kupowaniu nowej lodówki czy pralki dokonuje podobnych porównań, co przy wyborze kolejnego notebooka lub oferowanego przez operatora smartfona. Tymczasem postęp nie ominął także sprzętu AGD. Większość nowoczesnych rozwiązań oferowanych przez sprzęt wykorzystywany w gospodarstwie domowym nie jest jednak widoczna na pierwszy rzut oka. Czego możemy spodziewać się po sprzęcie AGD w najbliższych latach?
Smart AGD
- Dzisiaj urządzenia AGD stają się ważnym elementem wystroju wnętrza, czymś więcej, niż tylko kolejnym meblem. Przez ostatnią dekadę urządzenia nowej generacji zaoferowały rozwiązania, które gwarantują oszczędność prądu oraz gazu. Produkowane przez nas dzisiaj lodówki o pojemności 900 litrów zużywają tyle energii, co 200-litrowe lodówki w 2002 roku - tłumaczy Sam Kim, wiceprezes i szef działu marketingu lodówek koreańskiej firmy LG. Prawdą jest, że statystyczny Kowalski udając się do sklepu po nową pralkę czy lodówkę, zazwyczaj zmuszony do jej zakupu przez fakt, że starego urządzenia nie można już naprawić, nie zastanawia się nad wprowadzonymi w ostatnich latach zmianami i nowościami. Tymczasem było ich wiele.
- Przygotowując nowe urządzenie musimy poznać potrzeby klientów w danym kraju. Na przykład w Korei Południowej lodówki, które mogą pochwalić się wzorami na obudowie sprzedają się lepiej, niż urządzenia z tradycyjnym wzornictwem przemysłowym Trzeba nieustannie walczyć o klienta, podnosząc jakość oraz oferując nowe rozwiązania. Nie ukrywamy, że chcemy być liderem na naszym rynku - podsumowuje zmiany na rynku AGD Sam Kim.
Lodówka robiąca zakupy
Według raportu "Urządzenia kuchenne w Europie" autorstwa Research and Markets, rynek AGD w Europie w roku 2011 był wart 41,5 miliarda dolarów. Z roku na rok sprzedaż tego typu urządzeń rosła i będzie rosnąć - pomimo trudnej sytuacji ekonomicznej krajów Europy. Dzisiaj określenie "Smart lodówka" może wydawać się zabawne, ale czy wprowadzenie rozwiązania, dzięki któremu lodówka doskonale wie, jakie produkty zostały w niej umieszczone i kiedy minie ich data ważności, nie wydaje się rozsądne? Szczególnie, jeśli będzie mogła ona automatycznie zamówić brakujące produkty ze sklepu internetowego z bezpośrednią dostawą do domu.
Takie innowacje mogą dla niektórych być niepotrzebnym gadżeciarstwem i sztucznym podnoszeniem cen produktów AGD. Jednak na ciągłym wyścigu o stworzenie bardziej nowoczesnych, a co za tym idzie bardziej ekologicznych i ergonomicznych produktów, skorzysta nie tylko ignorowane przez konsumentów środowisko naturalne, ale również nasza kieszeń. Mniejsze zużycie wody zaczyna być coraz ważniejszym czynnikiem przy zakupie pralek, szczególnie dla osób mających wysokie rachunki za prąd.
Unia Europejska chce wprowadzić w przeciągu najbliższych lat tak zwane "inteligentne liczniki" - Polska planuje zobowiązać się, że do 2020 roku zamontowanych zostanie 80 procent nowoczesnych mierników. Inteligentne liczniki nie tylko zmierzą zużycie prądu, ale także automatycznie przekazują informacje pomiarowe do systemu teleinformatycznego. Coraz głośniej mówi się o tym, że przekroczenie limitów zużycia energii czy wody, czyli korzystanie ze zbyt przestarzałego sprzętu AGD, mogłoby być karane, albo przynajmniej wiązać się ze zwiększonymi opłatami. Energooszczędne i ergonomiczne rozwiązania w nowym sprzęcie AGD wydają się zatem być bardziej niż uzasadnione.
Przykłady innowacji w AGD
Nowe rozwiązania technologiczne wprowadzone w sprzęcie AGD w ostatnich latach na przykładzie technologii LG:
Linear Compressor
Nowe lodówki dłużej utrzymują świeżość przechowywanej żywności pozwalając jednocześnie na zmniejszenie zużycia energii. Technologia Linear Compresso reguluje moc chłodniczą oraz zmniejsza wewnętrzne tarcie w sprężarce. Zastąpienie tradycyjnej sprężarki liniową przekłada się też na dalsze zmniejszenie zużycia energii.
Door-in-Door
Konstrukcja z małymi drzwiami umieszczonymi w głównych drzwiach lodówki (Door-in-Door) zapewnia szybki dostęp do najczęściej wyjmowanych produktów spożywczych. W połączeniu z systemem Non Plumbing (Bez Hydraulika) zapewnia łatwy dostęp do lodu i schłodzonej wody bez konieczności podłączania lodówki do zewnętrznego systemu hydraulicznego. Natomiast strefa Vita Light Zone która wspiera proces wytwarzania witaminy C w owocach i warzywach, pomaga w utrzymaniu zbilansowanej diety oraz przedłuża także świeżość produktów spożywczych oraz zapobiega ich wysuszaniu.
Inverter Direct Drive
Rozwiązanie, dzięki któremu robione przez nas pranie ma być czystsze, praca pralki znacznie bardziej cicha oraz bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego. Bezszczotkowy silnik pozwala na zmniejszenie liczby ruchomych elementów, w tym wyeliminowanie paska klinowego oraz kół pasowych, dzięki czemu pralki mają być znacznie bardziej trwałe.
6 Motion Direct Drive
To rozwiązanie umożliwiająca połączenie sześciu różnych ruchów bębna dostosowanych do różnorodnych tkanin i rodzajów odzieży. Technologia ta zwiększa skuteczność prania oraz chroni tkaniny, a jednocześnie pozwala na znaczne zmniejszenie zużycia energii.
Kompressor
Technologia kompresji kurzu przy użyciu silnika. Wyposażone w nią odkurzacze utrzymują moc ssania dłużej niż modele bez funkcji kompresji kurzu.1 Połączenie filtrów HEPA z technologią Kompressor sprawia, że powietrze wydostające się z odkurzacza jest czyste i świeże. Zastosowane w produkcji tego typu urządzeń filtry HEPA klasy H13 usuwają 99,97 proc. kurzu z powietrza. Technologia Kompressor ogranicza też wydostawanie się kurzu, a tym samym pozwala na skuteczniejsze usuwanie zanieczyszczeń i alergenów z powietrza.
Lightwave
Rozwiązanie wprowadzone w piekarnikach - dzięki niemu pieczone potrawy mają być smaczniejsze i zdrowsze. Na czym polega różnica w stosunku do konwencjonalnych urządzeń? Ciepło lepiej wnika do wnętrza żywności, sprawiając, że potrawy pieką się równomiernie i mają większe walory smakowe. Technologia Lightwave pozwala na uzyskanie temperatury 600 ° C w ciągu 10 sekund, a tym samym pomaga w skuteczniejszym pieczeniu oraz zmniejszeniu zużycia energii.