Granaty zapobiegają starzeniu
Pokarmy bogate w związki polifenoli, katechin i antocyjanów zapobiegają starzeniu. Urolithin A (UA) jest ubocznym produktem chemicznym, produkowanym przez nasz organizm, kiedy spożywamy sok z granatu, truskawki lub orzechy włoskie, a badania wykazują, że jest to pierwszy w swojej klasie naturalny związek antystarzeniowy.
Efekty biologiczne urolithins są słabo scharakteryzowane, pomimo rozpowszechnionego spożycie ich prekursorów metabolicznych. Johan Auwerx z Politechniki Federalnej w Lozannie w Szwajcarii, i jego zespół postanowili zbadać, czy te produkty rzeczywiście są korzystne dla zdrowia i postanowili przetestować działanie UA u gryzoni i robaków. Caenorhabiditis elegans, które otrzymały UA żyły średnio 45 proc. dłużej. Myszy w podeszłym wieku żyły dłużej o 42%. Poprawa u myszy nie była związana z budowaniem większej masy mięśniowej, co sugeruje, że UA poprawia jakość komórek mięśniowych, a nie ich ilość. Gdy zespół Auwerxa przyjrzał się temu bliżej, okazało się, że UA prawdopodobnie polepsza komórki mięśniowe poprzez eliminację uszkodzonych mitochondriów - siły napędowej komórki. Kiedy uszkodzone mitochondria zostaną usunięte, to pozostałe zdrowe zaczynają dzielić się i mnożyć. Oznacza to, że mogą produkować więcej energii i pracować bardziej efektywnie. Celem badań jest sprawdzenie, czy może być to potencjalna terapia dla osłabionych osób starszych - powiedział Auwerx.
Kiedy się starzejemy, to funkcje naszych mięśni zmniejszają się, co prowadzi do osłabienia i utraty sprawności ruchowej. Utrata masy mięśniowej - nazywana sarkopenią - jest coraz częściej postrzegana jako ważny czynnik starzenia się, co skłoniło kilku badaczy do poszukiwania metod leczenia, które mogą chronić lub naprawiać mięśnie. Zespół prowadzi obecnie badania kliniczne z użyciem związku na ludziach, aby zobaczyć, czy może on zmniejszyć słabość w ich wieku. Jeśli UA wpływa na mitochondria u robaków i gryzoni, są szanse na to, że może działać także u innych ssaków - mówi Nate Szewczyk z Uniwersytetu w Nottingham w Wielkiej Brytanii. Obietnica uzyskania efektów u ludzi jest bardzo realna.
Czy powinniśmy w takim razie zacząć objadać się granatami? Auwerx sugeruje, że picie soku z granatów, jedzenie większej ilości jagód i orzechów może być korzystne dla zdrowia. Jednakże członek zespołu, Chris Rinsch, szacuje, że człowiek codziennie musiałby wypić cztery duże szklanki soku z granatu, aby otrzymywać dawkę UA równoważną tej, którą naukowcy dawali szczurom podczas badania.