Herbata z hibiskusa może pomagać w skutecznym obniżeniu ciśnienia krwi
Herbata z suszonych kwiatów hibiskusa pochodzi z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej. Ma głęboki, czerwony kolor i słodki aromat, podobny do żurawiny. Może być spożywana na ciepło oraz na zimno, przynosząc wiele korzyści zdrowotnych.
Herbata z hibiskusa jest klasyfikowana jako herbata ziołowa. Nie jest tak popularna, jak czarne i zielone herbaty, ale jej sprzedaż nadal wzrasta, częściowo ze względu na jej korzyści zdrowotne. W przeszłości stosowano ją w krajach afrykańskich do obniżenia temperatury ciała, leczenia chorób serca i łagodzenia bólu gardła. W Iranie wykorzystuje się herbatę z hibiskusa do leczenia wysokiego ciśnienia krwi.
Ostatnie badania zwracają uwagę na możliwą rolę naparu z hibiskusa w leczeniu wspomnianego nadciśnienia, a także wysokiego poziomu cholesterolu. Badania opublikowane 2010 roku w czasopiśmie "Journal of Nutrition" wykazały, że spożywanie herbaty z hibiskusa obniża wysokie ciśnienie krwi. Uczestnicy badań spożywali 3 filiżanki naparu każdego dnia przez 6 tygodni. Zauważono u nich znaczne zmniejszenie skurczowego ciśnienia krwi. W 2014 roku wykazano natomiast, że spożywanie naparu z hibiskusa zwiększa poziom dobrego cholesterolu, a także obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
Herbata z hibiskusa ma naturalnie cierpki smak, nie posiada kalorii oraz kofeiny. Uważa się, że jej korzyści zdrowotne wynikają z zawartych w niej związków, zwanych antocyjanami, które pełnią w organizmie funkcje ochronne. Warto jednak dodać, że bardzo duże dawki ekstraktu z hibiskusa mogą powodować uszkodzenie wątroby. Osoby, które spożywają herbaty ziołowe powinny również informować o tym swojego lekarza, ponieważ niektóre substancje mogą wchodzić w reakcję z lekami. Niemniej picie herbaty z hibiskusa z umiarem jest uważane za bezpieczne i zdrowe.