Innowacyjne probiotyki na zęby
Amerykańscy naukowcy odkryli szczep bakterii, który może zostać wykorzystany w innowacyjnych probiotykach zapobiegających rozwojowi próchnicy.
Ubytki w zębach powstają zazwyczaj gdy pH w jamie ustnej przechodzi z neutralnego w kwaśne. Kwaśny odczyn w jamie ustnej oznacza próchnicę. Zidentyfikowano 2 związki rozkładane do amoniaku, które pomagają zneutralizować kwas w jamie ustnej: mocznik i argininę. Osoby z intensywną próchnicą gorzej rozkładają argininę od tych, które wykazują wczesne stadium choroby.
Zespół uczonych z Uniwersytetu Florydzkiego odkrył, że za rozkład mocznika i argininy odpowiadają różne typy bakterii, m.in. A12. Produkują one enzym deiminazy argininowej, który rozkłada argininę. To hamuje wzrost kwasowego pH w jamie ustnej, zapobiegając rozwojowi choroby.
Naukowcom pod przewodnictwem prof. Marcelle Nascimento udało się zsekwencjonować cały genom bakterii A12. W przyszłości będzie możliwe stworzenie specjalnych pigułek, które będą chroniły przed próchnicą.