Lukrecja zahamuje rozwój czerniaka
Lukrecja to roślina wykorzystywana do produkcji charakterystycznych cukierków o ciemnej barwie i lekko anyżowym smaku. Okazuje się także, że może być skutecznym lekiem przeciwko czerniakowi.

Zespół naukowców z University of Minnesota przeprowadził eksperymenty, z których wynika, że substancje zawarte w korzeniu lukrecji hamują rozwój komórek rakowych. Jedną z nich jest glicyryzyna - związek, który nadaje roślinie słodki smak. Jej nadmiar w organizmie może powodować zaburzenia rytmu serca, skoki ciśnienia oraz obrzęk mózgu.Kolejne badania doprowadziły do izolacji z korzenia lukrecji związku podobnego do kwasu glicyryzynowego, który ma działanie antynowotworowe i jest bezpieczny w stosowaniu.Lukrecja była wykorzystywana w medycynie już w starożytności. Stosowano ją do leczenia chorób wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego. Dzisiaj stosuje się ją do wyrobu cukierków i likierów. Lekarze ostrzegają jednak przed zbyt częstym spożywaniem produktów zawierających lukrecję. Zaledwie 60 g cukierków z lukrecją spożywanych codziennie przez dwa tygodnie może skończyć się arytmią serca.