Niedobór witaminy D powoduje raka?
Najnowsze badania naukowe wskazują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego.
Wyniki badań zaprezentowane na dorocznej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego wskazują potrzebę dodatkowych badań klinicznych w celu potwierdzenia hipotezy. Wiele wskazuje jednak na to, że odpowiedni poziom witaminy D w organizmie może być kluczowy w kontekście ochrony przed rakiem pęcherza moczowego.
Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Coventry zbadali związek między witaminą D a ryzykiem wystąpienia raka pęcherza moczowego. Uczeni dokonali 7 różnych eksperymentów, w których wzięło udział 112-1125 uczestników. W pięciu studiach wykazano, że niski poziom witaminy D przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka pęcherza moczowego.
Witamina D, którą nasz organizm produkuje w wyniku ekspozycji na Słońce, pomaga kontrolować poziom fosforanów i wapnia. Bogate w nią są także takie produkty spożywcze jak tłuste ryby czy jaja.
Poprzednie badania powiązały niedobór witaminy D z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia, zaburzenia poznawcze, choroby autoimmunologiczne czy nowotwory. W krajach o niskim poziomie nasłonecznienia, niezwykle trudno jest utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w organizmie.