Pestycydy wywołują cukrzycę
Naukowcy odkryli, że ekspozycja na pestycydy zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 61 proc. Różne pestycydy mają inny wpływ na poszczególne osoby.
Zespół naukowców pod kierownictwem Giorgiosa Ntritsosa z University of Ioannina, Ioanny Tzoulaki i Evneglosa Evangelou z Imperial College London przeprowadził badania, które rzucają nowe światło na wpływ pestycydów na organizm człowieka. Przeanalizowano 21 różnego rodzaju eksperymentów, w których wzięło udział łącznie 66 714 osób.
Okazało się, że ekspozycja na jakikolwiek pestycyd zwiększała ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 61 proc. W przypadku cukrzycy typu 2. było ono jeszcze wyższe i wynosiło 64 proc. Najbardziej niebezpieczne dla człowieka okazały się związki takie jak DDT, DDE, dieldrina, heptachlor, chlordan, oksychlordan, trans-nanchlorem i heksachlorobenzen.
Autorzy badań sugerują, by z przeprowadzonych eksperymentów nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków. Wkrótce mają zostać przeprowadzone dodatkowe badania, dzięki którym mamy poznać pełne spektrum negatywnego wpływu pestycydów na organizm człowieka.