Sinice przyczyniają się do rozwoju choroby Alzheimera

Związek chemiczny produkowany przez niebiesko-zielone sinice zwiększa stężenie markerów biologicznych związanych z chorobą Alzheimera.

Sinice wywołują chorobę Alzheimera?
Sinice wywołują chorobę Alzheimera?123RF/PICSEL

W latach 50. ubiegłego wieku, u ludności Czamorro (rdzennych mieszkańców wyspy Guam i sąsiednich wysp archipelagu Marianów) nastąpiła epidemia demencji, związana z pojawieniem się w mózgach splątków neurofibrylarnych, podobnych do tych obserwowanych u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Badania potwierdziły, że te objawy były wywołane ekspozycją na 3-metyloamino-L-alanina (BMAA) zawartą w nasionach roślin Cycadophyta.BMAA pochodziło nie tyle z samej rośliny, a od sinic związanych z korzeniami Cycadophyta. Sinice to starożytne organizmy jednokomórkowe, zamieszkujące pustynie i oceany, produkujące BMAA w dużych ilościach. W toku przeprowadzonych badań 14 spośród 39 próbek zawierało BMAA.Badania przeprowadzone na małpach wykazały, że zwierzęta poddane ekspozycji na BMAA produkowane przez sinice, cierpią na demencję. BMAA zwiększa stężenie białka tau i płytek beta-amyloidowych w mózgach. Wyciągnięto wnioski, że sinice pośrednio mogą wywoływać symptomy choroby Alzheimera także u ludzi. Właśnie to stało się u ludności Czamorro.Sinice znajdują się u podstaw wielu łańcuchów pokarmowych, podnosząc ryzyko biokumulacji BMAA do wysokich poziomów. Wysokie stężenie BMAA odkryto w płetwach rekina, więc naukowcy odradzają spożywania zup z tych ryb.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas