Szkocka dojrzewająca na ISS powróciła na Ziemię

Szkocka whisky Ardbeg, która w ramach eksperymentu przez dwa lata dojrzewała na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), wróciła na Ziemię - czytamy na łamach serwisu Slashgear.

Mistrz destylacji dr Bill Lumsden - to m.in. on zajmie się badaniem kosmicznego trunku
Mistrz destylacji dr Bill Lumsden - to m.in. on zajmie się badaniem kosmicznego trunkuAFP

Eksperyment zaproponowany przez amerykańską firmę NanoRacks w 2011 roku miał zbadać wpływ grawitacji na dojrzewanie trunku, a dokładnie - jak stan nieważkości wpływa na jego poszczególne składniki. Założenia przedstawiono szkockiej destylarni Ardbeg, która zgodziła się, aby to jej produkt wysłać na ISS.

Whisky poleciała w kosmos na początku 2012 roku w ramach rosyjskiej misji transportowej. Teraz okazało się, że Ardbeg bezpiecznie powrócił na Ziemię, a lądowanie miało miejsce gdzieś w Kazachstanie. Trunek czeka teraz znacznie krótsza podróż do Houston w Teksasie, gdzie zostanie dokładnie przebadany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas