To nie bąbelki są istotą napojów gazowanych

To nie bąbelki odpowiadają za charakterystyczne pieczenie, które pojawia się podczas spożywania napojów gazowanych.

To kwas, a nie bąbelki, powodują uczucie pieczenia podczas picia napojów gazowanych
To kwas, a nie bąbelki, powodują uczucie pieczenia podczas picia napojów gazowanych123RF/PICSEL

We wszystkich napojach gazowanych jest obecny dwutlenek węgla. Otwierając puszkę, butelkę czy każdy inny pojemnik z napojem, zmniejszamy w nim ciśnienie, a gaz uchodzi w formie bąbelków. Gdy pijemy taki płyn, rozpuszczony w nim dwutlenek węgla pod wpływem enzymów zamienia się w kwas węglowy. Drażniąc nerwy w ustach, wywołuje on uczucie pieczenia.

Takie wyjaśnienie zostało podane przez naukowców z Monell Center i wydaje się jak najbardziej prawdziwe. Badacze przeprowadzili bowiem eksperymenty, w których wykazali, że to właśnie kwas odpowiada za uczucie pieczenia podczas spożywania napojów gazowanych.

- Podczas naszych eksperymentów, badani doświadczyli tego samego uczucia pieczenia, także gdy w napoju bąbelków nie było. Jest to dowód na to, że uczucie pieczenia jest wynikiem działania kwasu węglowego, a nie reakcją dotykową, spowodowaną obecnością pęcherzyków gazu - powiedział Bruce Byant, szef zespołu badawczego.

Co zaskakujące, przeprowadzane badania mogą pomóc w leczeniu nowotworów, bowiem ból powodowany przez niektóre nowotwory pochodzi od tworzących się w tkankach kwasów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas