Co to może być?

Jak myślicie, co to może być? Wygląda jak wejście do jakiejś jaskini albo zniszczone płyty pilśniowe. Ale czy na pewno? Zastanówcie się przez chwilę, zgadujcie i sprawdźcie co to takiego.

Jak myślicie, co to może być? Wygląda jak wejście do jakiejś jaskini albo zniszczone płyty pilśniowe. Ale czy na pewno? Zastanówcie się przez chwilę, zgadujcie i sprawdźcie co to takiego.

Nie udało się Wam! To chałwa, jeden z najsłodszych i najbardziej kalorycznych smakołyków na świecie.

Chałwa powstaje z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Pochodzi z Iranu ale jest popularna w wielu rejonach świata np. na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.

Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion (np. sezam, mak, orzechy, nasiona słonecznika), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna).

Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. 100 gram tego słodkiego przysmaku potrafi dostarczyć nawet 500 kcal.

Reklama
Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy