Jak smakuje najstarsza woda na Ziemi?

W maju donosiliśmy o tym, że naukowcom z Uniwersytetu Toronto udało się odkryć w głębokich kopalniach, ponad 3 kilometry pod powierzchnią ziemi w okolicach Ontario najstarsze pokłady wody na Ziemi mogące liczyć sobie nawet 2.6 miliarda lat. Teraz naukowcy ci postanowili wykonać jedyny logiczny krok - spróbować jak woda ta smakuje.

W maju donosiliśmy o tym, że naukowcom z Uniwersytetu Toronto udało się odkryć w głębokich kopalniach, ponad 3 kilometry pod powierzchnią ziemi w okolicach Ontario najstarsze pokłady wody na Ziemi mogące liczyć sobie nawet 2.6 miliarda lat. Teraz naukowcy ci postanowili wykonać jedyny logiczny krok - spróbować jak woda ta smakuje.

W maju mogące liczyć sobie nawet 2.6 miliarda lat. Teraz naukowcy ci postanowili wykonać jedyny logiczny krok - spróbować jak woda ta smakuje.

Wody spróbowała profesor Barbara Sherwood Lollar - profesor nauk o Ziemi na Uniwersytecie Toronto. W wywiadzie udzielonym ostatnio Los Angeles Times opisała ona związane z tym wrażenia.

Według pani profesor woda z pradawnego źródła jest przede wszystkim potwornie słona - co zawdzięcza milionom lat reakcji z pobliskimi skałami. Do tego jest ona dużo bardziej lepka niż woda z kranu - w konsystencji przypominając najbardziej lekki syrop klonowy. Z początku jest ona przejrzysta, ale w kontakcie z tlenem nabiera rdzawej barwy przez zawarte w niej minerały - głównie żelazo.

Reklama

Jeśli zaś chodzi o osobiste odczucia smakowe to profesor zdradziła, że woda ta smakuje paskudnie. Jest dużo bardziej słona od wody morskiej i raczej nie powinniście nigdy jej próbować.

Smakowanie prastarej wody nie było jednak tylko widzimisię pani profesor. Naukowcy zajmujący się poszukiwaniem antycznych pokładów H2O czasem po prostu próbują swoich odkryć, bo to najprostsza metoda szybkiego oszacowania wieku wody - bo im bardziej woda słona, tym starsza.

Na razie jeszcze do końca nie wiadomo czy w wodzie tej znajduje się jakieś proste życie. Jeśli tak -może to oznaczać, że gdzieś na Marsie, pod powierzchnią również zachowało się życie.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy