Kosmiczna whisky wróciła na Ziemię

Trzy lata temu producent szkockiej whisky Ardbeg wspólnie z firmą NanoRacks wysłał próbkę swoich trunków na Międzynarodową Stację Kosmiczną, aby sprawdzić jak alkohol ten będzie dojrzewał w stanie mikrograwitacji. Teraz whisky powróciła na Ziemię i mamy poznać wynik eksperymentu.

Trzy lata temu producent szkockiej whisky Ardbeg wspólnie z firmą NanoRacks wysłał próbkę swoich trunków na Międzynarodową Stację Kosmiczną, aby sprawdzić jak alkohol ten będzie dojrzewał w stanie mikrograwitacji. Teraz whisky powróciła na Ziemię i mamy poznać wynik eksperymentu.

Trzy lata temu producent szkockiej whisky Ardbeg wspólnie z firmą NanoRacks wysłał próbkę swoich trunków na Międzynarodową Stację Kosmiczną, aby sprawdzić jak alkohol ten będzie dojrzewał w stanie mikrograwitacji. Teraz whisky powróciła na Ziemię i mamy poznać wynik eksperymentu.

Próbki whisky wróciły na Ziemię i wylądowały bezpiecznie na terenie Kazachstanu..

Naukowcy z laboratorium w Houston, w Teksasie i kiperzy rozpoczną teraz analizę próbek pod kątem molekularnym i smaku aby sprawdzić czy w warunkach mikrograwitacji alkohol w inny sposób oddziałuje z dębowymi beczkami i jak wpływa to na jego smak. Analiza ma zostać zakończona w roku 2015, a jej wyniki mają zostać podane do publicznej wiadomości.

Reklama

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama