Larwy rozkładają styropian
Naukowcom z Uniwersytetu Stanforda i chińskiego Uniwersytetu Beihang udało się właśnie dokonać dość sensacyjnego odkrycia. Otóż dostrzegli oni, że larwy popularnego chrząszcza mącznika mogą żyć w pełni zdrowia jedząc sam styropian, który do tej pory był materiał niebiodegradowalnym.
Naukowcom z Uniwersytetu Stanforda i chińskiego Uniwersytetu Beihang udało się właśnie dokonać dość sensacyjnego odkrycia. Otóż dostrzegli oni, że larwy popularnego chrząszcza mącznika mogą żyć w pełni zdrowia jedząc sam styropian, który do tej pory był materiał niebiodegradowalnym.
Podczas badań larwy, które karmiono wyłącznie styropianem, przetwarzały jego połowę w dwutlenek węgla (podobnie czynią ze zwykłym pokarmem), a drugą połowę w biologiczny odpad, który może być wykorzystany na przykład jako podłoże dla roślin.
Jest to ogromny przełom, bo wcześniej uważano, że styropianu (i innych form polistyrenu) nie da się łatwo rozbić, a rocznie generujemy miliony ton tego materiału, który następnie zalega na wysypiskach (to pozytywny scenariusz) lub trafia do oceanów powiększając pływającą górę śmieci (to ten mniej pozytywny).
Larwy - a dokładniej używane przez nie enzymy trawienne, jeśli tylko uda się je wyizolować w laboratorium, mogą być zatem idealnym rozwiązaniem sporej części naszego ekologicznego problemu.
Źródło: