Niskie spożycie soli jest groźne dla zdrowia!

Spożywacie bardzo mało soli, ponieważ słyszeliście, że może ona zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu? Teraz musicie wprowadzić do swojej diety większe jej ilości, ponieważ naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences oświadczyli, że...

Spożywacie bardzo mało soli, ponieważ słyszeliście, że może ona zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu? Teraz musicie wprowadzić do swojej diety większe jej ilości, ponieważ naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences oświadczyli, że...

Spożywacie bardzo mało soli, ponieważ słyszeliście, że może ona zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu? Teraz musicie wprowadzić do swojej diety większe jej ilości, ponieważ naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences oświadczyli, że to właśnie małe jej ilości zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.

Jedynie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze mogą (ale nie muszą) pozostać przy mniejszych jej dawkach, ale nie zbyt małych, gdyż obniżają sobie tym ciśnienie.

Badania przeprowadzono na 130 tysiącach osób z aż 49 krajów świata. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy związek między solą (sodem) i zgonami, chorobami serca i udarami, wygląda różnie w grupach osób z nadciśnieniem i ciśnieniem prawidłowym.

Reklama

Spożywajcie mniej soli, ale nie mniej niż 3000 mg. Fot. Bigstock.

Okazuje się, że wszyscy ludzie, bez względu na to, czy mają nadciśnienie czy nie (najbardziej optymalnie), powinni spożywać średnią ilość sodu. Naukowcy ocenili, że dziennie powinno spożywać się około 3000 mg soli.

Jeśli będziecie trzymali się tych wytycznych, i mniej spożywali sodu, ale nie za mało, to poważnie ograniczycie sobie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy