Odkrycie pijanych naukowców

Japońscy naukowcy przeprowadzający eksperymenty na nadprzewodnikach, przez przypadek podczas imprezy w laboratorium dokonali niezwykłego odkrycia.

Japońscy naukowcy przeprowadzający eksperymenty na nadprzewodnikach, przez przypadek podczas imprezy w laboratorium dokonali niezwykłego odkrycia.

Japońscy naukowcy przeprowadzający eksperymenty na nadprzewodnikach, przez przypadek podczas imprezy w laboratorium dokonali niezwykłego odkrycia.

Nadprzewodniki to materiały, które słyną z tego, że wraz ze spadkiem temperatury spada ich oporność - a zatem są w stanie lepiej przewodzić prąd.

Yoshihiko Takano wraz ze swoim zespołem badał właśnie zachowanie tych materiałów pod wpływem nasączenia wodą lub też alkoholem etylowym. Proces takiego nasączania jednak zajmuje wiele godzin, więc naukowcy w międzyczasie zorganizowali sobie w laboratorium małą imprezę. Podczas niej postanowili oni sprawdzić jak nadprzewodniki poradzą sobie po nasączeniu alkoholem przeznaczonym do spożycia.

Reklama

Wielkie było ich zdziwienie, gdy okazało się że spożywane przez nich trunki radzą sobie o wiele lepiej z zadaniem niż laboratoryjny miks alkoholu z wodą. Wyniki pokazały bowiem, że nadprzewodnictwo materiałów po nasączeniu japońską wódką shochu rośnie o 23%, a po nasączeniu czerwonym winem aż o 65% (podczas gdy dla laboratoryjnego alkoholu wartość ta wynosiła 15%).

Cóż, lubimy takie przypadkowe odkrycia, gdyż przywodzą one na myśl czasy wielkich wynalazców - gdy częściej domorośli geniusze odkrywali coś w zaciszu przydomowej szopy niż w laboratoriach ze sprzętem kosztującym miliony dolarów.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy