Ostre jedzenie wydłuża życie
Dwójka naukowców z Larner College of Medicine na Uniwersytecie Vermont przeprowadziła ostatnio duże prospektywne badanie kohortowe dotyczące spożywania ostrych papryczek chilli. I okazało się, że jedzenie ich wydłuża nasze życie - ryzyko przedwczesnego zgonu u osób częściej spożywających ostre potrawy jest niższe o 13%.
Dwójka naukowców z Larner College of Medicine na Uniwersytecie Vermont przeprowadziła ostatnio duże prospektywne badanie kohortowe dotyczące spożywania ostrych papryczek chilli. I okazało się, że jedzenie ich wydłuża nasze życie - ryzyko przedwczesnego zgonu u osób częściej spożywających ostre potrawy jest niższe o 13%.
Choć wcześniej wskazywano na pozytywne efekty zdrowotne jedzenia ostrej papryki to tak naprawdę tylko raz, dwa lata temu badaczom z Chin udało się znaleźć bezpośredni związek pomiędzy umieralnością, a spożywaniem pikantnych papryczek.
Mustafa Chopan i Benjamin Littenberg wykorzystali dane dotyczące ponad 16 tysięcy mieszkańców USA zebrane w ramach programu National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, w którym przez 23 lata obserwowano prawie 40 tysięcy osób.
W danych tych udało im się dostrzec, że uśredniając konsument ostrych papryczek jest młodym mężczyzną pochodzenia meksykańskiego, który jest żonaty, pali papierosy i pije alkohol, ma niższy dochód i gorsze wykształcenie od osób jedzących mniej ostrych papryczek. No, a do tego ma on o 13% niższą śmiertelność - przy czym najbardziej pozytywny efekt widać pod kątem takich przyczyn zgonów jak zawał serca czy udaru.
Nie do końca wiadomo jaki mechanizm za tym może stać, ale możliwe, że kapsaicyna wywiera pozytywny efekt na układ sercowo-naczyniowy bezpośrednio (na przykład działając przeciwzapalnie) lub pośrednio - zmieniając skład flory bakteryjnej w jelitach. Wymaga to jednak dalszego zbadania.
Źródło: , Zdj.: CC0