Peptyd z krowiego mleka zwalcza komórki rakowe

Zespół badaczy z Tajwanu odkrył ostatnio, że fragmenty peptydu zwanego laktoferrycyną B25 (LFcinB25), który wyizolowano z krowiego mleka, wykazują właściwości przeciwrakowe - potrafią one skutecznie zabijać komórki ludzkiego raka żołądka.

Zespół badaczy z Tajwanu odkrył ostatnio, że fragmenty peptydu zwanego laktoferrycyną B25 (LFcinB25), który wyizolowano z krowiego mleka, wykazują właściwości przeciwrakowe - potrafią one skutecznie zabijać komórki ludzkiego raka żołądka.

Ten właśnie nowotwór tajwańscy lekarze wzięli na celownik, bowiem jest on jedną z najpowszechniejszych odmian raka w Azji. Obecnie leczy się go chemioterapią i poprzez operacyjne usunięcie fragmentu żołądka - jednak kuracja taka jest skuteczna tylko po bardzo szybkiej diagnozie.

Przyglądając się bliżej fragmentom peptydu LFcinB25, który w krowim mleku wykazuje właściwości bakteriobójcze, odkryli oni, że podczas badań in vitro (na laboratoryjnej szalce) potrafi on skutecznie zabijać komórki raka żołądka. Pod mikroskopem dało się dostrzec jak LFcinB25 przenika przez błony tych komórek i w ciągu zaledwie 24 godzin prowadzi do ich znacznego zmniejszenia i odbiera im umiejętność przyczepiania się do innych komórek.

Do tego uruchamia on dwa mechanizmy cytotoksyczne - apoptozę - czyli ich zaprogramowaną śmierć (mechanizm ten nie działa normalnie w komórkach rakowych, dlatego mnożą się one bez opamiętania) oraz autofagię - czyli nieco inny proces, w którym komórka sama trawi swoje uszkodzone lub niepotrzebne elementy.

Badania te mogą już w niedalekiej przyszłości doprowadzić do powstania nowej generacji leków przeciw rakowi żołądka.

Źródło:

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas