Ryżowe otręby pomogą zmniejszyć zachorowalność na raka?
Wyniki badań przeprowadzonych niedawno na University of Colorado Cancer Center – opublikowane w czasopiśmie Advances in Nutrition – pokazują, że otręby ryżowe mogą stać się ważnym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Naukowcy prowadzą już nawet konkretne testy, które mają przynieść odpowiedzi na pytania dotyczące skuteczności tego środka w zapobieganiu nawrotom raka jelita grubego.
Wyniki badań przeprowadzonych niedawno na University of Colorado Cancer Center – opublikowane w czasopiśmie Advances in Nutrition – pokazują, że otręby ryżowe mogą stać się ważnym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Naukowcy prowadzą już nawet konkretne testy, które mają przynieść odpowiedzi na pytania dotyczące skuteczności tego środka w zapobieganiu nawrotom raka jelita grubego.
Z ich dotychczasowych prac wynika, że otręby ryżowe mogą być o tyle przełomowe, że substancje aktywne w nich zawarte działają nie tylko wewnątrz komórek rakowych, ale też w ich „otoczeniu” – pobudzają do działania zdrowe komórki i hamują aktywność nowotworowych.
Jak twierdzi jedna z badaczek, Elizabeth P. Ryan: Z wykształcenia jestem toksykologiem molekularnym, więc bardzo cieszy mnie szansa dostarczenia metod walki z nowotworem związanych z pożywieniem. Udało mi się do tej pory ustalić, że otręby ryżowe charakteryzują się specyficzną równowagą bioaktywnych składników, które wspólnie wykazują silne działania antynowotworowe, np. zdolność powstrzymywania rozrostu komórek czy inicjowania ich obumierania.
Naukowcy pracują obecnie nad wyodrębnieniem tych aktywnych molekuł, ale trzeba zaznaczyć, że poprzednie tego typu próby skończyły się niepowodzeniem, więc zadanie nie będzie proste. Mają jednak nadzieję, że w końcu uda im się odnieść sukces, tym bardziej, że na świecie znanych jest mnóstwo rodzajów ryżu, z których każdy może posiadać unikatową kombinację składników aktywnych.