Śmierdzące sery zbawienne dla zdrowia

Francuzi uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów na świecie. Za jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy podaje się prowadzenie zdrowego trybu życia i odpowiednie odżywanie się. Najnowsze badania angielskich naukowców dowiodły, że niektóre z tradycyjnych składników kuchni francuskiej może mieć dużo bardziej korzystny wpływ na zdrowie niż dotychczas sądzono.

Francuzi uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów na świecie. Za jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy podaje się prowadzenie zdrowego trybu życia i odpowiednie odżywanie się. Najnowsze badania angielskich naukowców dowiodły, że niektóre z tradycyjnych składników kuchni francuskiej może mieć dużo bardziej korzystny wpływ na zdrowie niż dotychczas sądzono.

Za jeden z najlepszych francuskich specjałów uchodzą sery. Ich różnorodność jest ogromna i każdy region może poszczycić się własną marką. Jednym z serków, który na celownik wzięli badacze z Cambridge był Roquefort produkowany z mleka owczego. Jego znakami rozpoznawczymi są wysoka zawartość tłuszczu, zielona pleśń występująca w śriodku i bardzo intensywny zapach, który niektórych może przyprawiać o mdłości. Okazuje się jednak, że spożywanie tego serka może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Paradoksalnie, mimo dużego procentu tłuszczu, Roquefort może zapobiegać chorobom serca, reumatyzmowi, artrozie i innym schorzeniom charakterystycznym dla starzenia się. Zdaniem naukowców owczy serek poza spożywaniem mógłby sprawdzić się przy na przykład przy produkcji niektórych kosmetyków, choćby takich jak kremy przeciwzmarszczkowe. Jednak tu problemem może okazać się intensywna woń, którą raczej mało kto chciałby pachnieć.

Po opublikowaniu badań okazało się, że Roquefort może mieć bezpośredni wpływ na stan zdrowia i długość życia Francuzów, która wynosi średnio ponad 80 lat. Jednak podkreśla się, że wpływ na to ma również styl spożywania posiłków charakteryzujący zjadaniem umiarkowanej ilości jedzenia i zróżnicowana dieta. Do tego dochodzi spożywanie czerwonego wina, które zdaniem wielu lekarzy i dietetyków, w małych ilościach może mieć zbawienny wpływ dla naszego serca.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas