Sos z superkomputera

Superkomputer Watson najpierw pokonał ludzi w teleturnieju Jeopardy, a obecnie pomaga lekarzom w walce o zdrowie pacjentów. Ale to nie wszystko, bo IBM w ramach prezentacji jego możliwości skłoniło go ostatnio do zrobienia czegoś, czego żaden komputer jeszcze nigdy nie dokonał - stworzenia sosu do dań z grilla.

Superkomputer Watson najpierw pokonał ludzi w teleturnieju Jeopardy, a obecnie pomaga lekarzom w walce o zdrowie pacjentów. Ale to nie wszystko, bo IBM w ramach prezentacji jego możliwości skłoniło go ostatnio do zrobienia czegoś, czego żaden komputer jeszcze nigdy nie dokonał - stworzenia sosu do dań z grilla.

Superkomputer Watson najpierw pokonał ludzi w teleturnieju Jeopardy, a obecnie pomaga lekarzom w walce o zdrowie pacjentów. Ale to nie wszystko, bo IBM w ramach prezentacji jego możliwości skłoniło go ostatnio do zrobienia czegoś, czego żaden komputer jeszcze nigdy nie dokonał - stworzenia sosu do dań z grilla.

Sos, który nazwany został Bengali Butternut BBQ Sauce składa się w całości ze składników zasugerowanych przez komputer, a nie są to żadne klasyczne pomidory czy papryki. Watson nawet w dziedzinie kulinarnej okazał się lepszy (a przynajmniej bardziej kreatywny) od człowieka tworząc sos z dyni i białego wina - te nadają mu nieco słodyczy - owoców tamaryndowca (drzewo pochodzące ze wschodniej Afryki, którego strąki są ulubionym pożywieniem małp) oraz tajskich papryczek chilli, które powodują, że jego smak jest intensywny i pozostaje w ustach na długo. I według ludzi, którzy mieli okazję go spróbować jest pyszny.

Reklama

A co jeszcze lepsze, sos z superkomputera jest dużo zdrowszy niż dostępne na rynku produkty - składniki zostały dobrane w taki sposób, że nie potrzebuje on żadnych substancji słodzących ani tłuszczów - niestety jednak IBM nie zamierza go produkować. Po części ze względu na fakt, że produkcja żywności odbiega mocno od tego czym firma ta zajmuje się na co dzień, a po części dlatego, że składniki są dość drogie.

Bill Gates był prorokiem, jak widać automatyzacja z czasem może dotknąć także gastronomię.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama