Sushi na ziarnku ryżu
Hironori Ikeno, który posiada restaurację w starej dzielnicy Tokio Nohachi, jest prawdziwym mistrzem w robieniu sushi. A jego popisowym daniem jest mikroskopijne sushi wykonane na pojedynczym ziarnku ryżu - idealne dla wszystkich smakoszy dbających o linię.
Hironori Ikeno, który posiada restaurację w starej dzielnicy Tokio Nohachi, jest prawdziwym mistrzem w robieniu sushi. A jego popisowym daniem jest mikroskopijne sushi wykonane na pojedynczym ziarnku ryżu - idealne dla wszystkich smakoszy dbających o linię.
Wszystko zaczęło się od żartu jednego z klientów, po którym pan Ikeno zaczął zastanawiać się jak bardzo uda mu się zminiaturyzować słynną na całym świecie japońską potrawę. Obecnie wykonanie mikroskopijnego sushi zajmuje mu około 5 minut, a więc 5 razy dłużej niż stworzenie potrawy o bardziej klasycznych wymiarach. Sushi na ziarnku ryżu ma jednak swoich amatorów, którzy twierdzą, że pomimo niewielkiego rozmiaru jest ono tak samo pełne smaku jak większa wersja.