Szybka utrata wagi bez efektu jojo? Eksperci odkrywają nowe fakty o dietach
Według specjalistów szybka redukcja masy ciała jest możliwa i może być skuteczna u osób z większą ilością tkanki tłuszczowej, jednak wymaga indywidualnego podejścia. Kluczowe dla skutecznej i trwałej utraty wagi są dobre nawyki żywieniowe, zbilansowane posiłki oraz odpowiednia hydratacja.

Chociaż powszechnie uważa się, że szybka utrata wagi skutkuje efektem jojo i późniejszym powrotem do poprzedniego wyglądu, specjaliści twierdzą, że nie zawsze jest to prawdą, szczególnie u osób z wyższą zawartością tkanki tłuszczowej.
Drastyczna dieta według ekspertów
- Dane z badań w istocie wskazują, że osoby otyłe, które szybko schudną, mają większe szanse na utrzymanie obniżonej wagi - powiedział ekspert ds. żywienia Layne Norton.
Chcąc szybko schudnąć, ograniczamy kalorie i zwiększamy ilość ruchu w ciągu dnia, jednak robiąc to drastycznie, możemy narazić się na utratę masy mięśniowej.
- Im więcej tkanki tłuszczowej masz, tym bardziej agresywną dietę możesz stosować bez negatywnych konsekwencji - oznajmił Norton. To znaczy, że osoby z nadwagą mogą stosować bardziej rygorystyczne diety, nie ryzykując negatywnych skutków ubocznych.
Jeśli jesteś szczupłą osobą, drastyczne ograniczenia mogą skutkować utratą masy mięśniowej i problemów metabolicznych. Niezależnie od wagi należy więc ostrożnie planować swoją drogę do redukcji.
Eksperci zgadzają się z tym, że szybka utrata wagi nie jest możliwa do utrzymania w dłuższej perspektywie. Może być kuszącą opcją przy krótkotrwałych celach, takich jak zbliżający się ślub lub inna ważna uroczystość, a jeśli po niej nastąpi przejście na zdrowy tryb życia, będzie dobrym startem do utraty zbędnych kilogramów.
Istnieją sytuacje, w których lekarze zalecają zastosowanie krótkotrwałej ścisłej diety. Jest to m.in. przygotowanie do zabiegu, w tym do operacji bariatrycznej, czyli zmniejszenia żołądka w leczeniu otyłości.
Zdrowa dieta i mindful eating. Jak się do tego zabrać?
Aby stracić na wadze, należy w diecie skupić się na objętościowych produktach, które jednocześnie są niskokaloryczne. Świetnym wyborem są warzywa i owoce, białka jaj, chude mięso i beztłuszczowe produkty mleczne. Picie wody jest równie istotne, ponieważ nie tylko nawadnia organizm, ale również redukuje uczucie głodu, zapychając żołądek.
Zastosowanie zasady uważnego jedzenia (mindful eating) może pomóc w kontrolowaniu ilości spożywanego pokarmu. Polega ona na świadomym i powolnym przeżuwaniu, skupianiu się na smaku, teksturze oraz zapachu posiłku. Dzięki temu możemy zakończyć posiłek w odpowiednim momencie, kiedy poczujemy się najedzeni. Jest to ważny element budowania dobrej relacji z jedzeniem.
Wiele badań wskazuje, że wysokie spożycie białka podkręca nasz metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie, a przy okazji powoduje, że dłużej jesteśmy najedzeni. Ograniczenie cukru i węglowodanów jest kolejnym dobrym krokiem w stronę wymarzonej sylwetki, powodując eliminację napadów wilczego głodu. Nie zapominajmy o dobrym tłuszczu i warzywach, które przynoszą nie tylko małe ilości kalorii, ale również zapewniają odpowiednie wartości odżywcze.