Unikalna metoda owiec na oszczędzanie wody

Zwierzęta, które potrafią oszczędzać wodę, wiadomo - wielbłądy. Ale okazuje się, że owce także doskonale opanowały zmniejszanie własnego zużycia życiodajnego płynu. Australijscy naukowcy odkryli właśnie, że wykorzystują one swoje mózgi do schładzania ciała.

Zwierzęta, które potrafią oszczędzać wodę, wiadomo - wielbłądy. Ale okazuje się, że owce także doskonale opanowały zmniejszanie własnego zużycia życiodajnego płynu. Australijscy naukowcy odkryli właśnie, że wykorzystują one swoje mózgi do schładzania ciała.

Zwierzęta, które potrafią oszczędzać wodę, wiadomo - wielbłądy. Ale okazuje się, że owce także doskonale opanowały zmniejszanie własnego zużycia życiodajnego płynu. Australijscy naukowcy odkryli właśnie, że wykorzystują one swoje mózgi do schładzania ciała.

U podstawy mózgu owce posiadają ciekawą strukturę, w którą arteria pompuje krew, i z której z kolei rozchodzi się ona w mikroskopijne naczynka krwionośne o średnicy zaledwie 50 mikronów. Wcześniej sądzono, że owce w ten sposób zapobiegają przegrzaniu swoich mózgów, lecz nie zgadzało się to z obserwacjami poczynionymi w Afryce 25 lat temu. Okazało się bowiem wtedy, że mechanizm ten uruchamiany był wielokrotnie w ciągu dnia, a wyłączany gdy zwierzęta były najgorętsze - gdy ścigano je śmigłowcem.

Reklama

Powstała zatem alternatywna hipoteza, według której owce w ten sposób chłodziły podwzgórze - obszar mózgu odpowiedzialny za regulację temperatury ciała i w ten sposób oszczędzały wodę. Teorię tę postanowili sprawdzić teraz badacze z University of Western Australia, którzy przyjrzeli się dokładnie jak owce radzą sobie z temperaturą przy deprywacji wody.

Pozbawiono je dostępu do niej przez kilka dni, a następnie trzymano przez część dnia w pokoju o temperaturze 40 stopni Celsjusza, natomiast w nocy schładzano go do 22 stopni Celsjusza - a więc uzyskano tam warunki jak australijskim latem. Podczas badania mierzono dokładnie ile zwierzęta tracą wody i kontrolowano cały czas temperaturę ich mózgu i całego ciała.

I udało się potwierdzić teorię, według której opisany wyżej układ służy lepszej retencji wody w organizmie. Owce pozbawione dłużej dostępu do niej po prostu częściej uruchamiały chłodzenie mózgu, ale nie potrafiły lub nie chciały korzystać z tej zdolności gdy znajdowały się w stresie - co wyjaśnia obserwacje z Afryki.

Jeśli zwierzę używało tego mechanizmu przez 4/5 dnia to było ono w stanie oszczędzić ponad 3.5 litra wody, a więc aż 80% jej dziennego spożycia.

Teraz australijscy naukowcy będą chcieli skupić się na wykorzystaniu tej wiedzy aby wyhodować owce, które będą w stanie lepiej korzystać z tej zdolności, a zatem będą lepiej przystosowane do tamtejszego klimatu.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy