Wegański stek od Vivery wygląda i smakuje jak prawdziwe mięso

Holenderska firma Vivera przygotowała wegański stek, który ciężko jest odróżnić w wyglądzie, zapachu czy smaku od prawdziwego mięsa. Zobaczcie, jak zachwyceni nim są prawdziwi faceci, którzy ciężkiej pracy się nie boją i lubią dobrze zjeść.

Jej naukowcy blisko 2 ostatnie lata spędzili nad opracowaniem odpowiedniej receptury. Efekt zadziwił nie tylko ich samych, ale przede wszystkim smakoszy prawdziwych steków, a zwłaszcza szefów kuchni.

Produkt ma odpowiednią twardość i soczystość. Powstał głównie z soi i pszenicy. Vivera nie chce zdradzać większej ilości szczegółów na jego temat, bo to tajemnica firmowa.

Specjaliści z branży żywności ekologicznej i weganie cieszą się z mody na powstawanie takich produktów, które trafiają na sklepowe półki i są alternatywą dla prawdziwego mięsa zwierzęcego.

Reklama

Dzięki rozpowszechnieniu wegańskiego mięsa będzie można znacznie ograniczyć hodowle zwierząt przeznaczonych na ubój, zmniejszyć powierzchnię pastwisk i zużycie wody czy paszy.

Vivera wprowadzi swój produkt na początek do sieci hipermarketów Tesco na terenie Holandii jeszcze w tym miesiącu. W kolejnych miesiącach pojawią się one również w Wielkiej Brytanii, Niemczech, we Włoszech i Francji.

Ostatnimi czasy ogromnym zainteresowaniem cieszy się również mięso z probówki. Przyciąga wielkich inwestorów, a wśród nich znajdują się takie osobistości jak Bill Gates, Richard Branson czy Jeff Bezos. Chociaż wszystkim może wydawać się, że syntetyczne mięso trafi do sklepów dopiero za kilkanaście lat, okazuje się, że ten moment nadejdzie jeszcze w tym roku, a dokona tego firma Just.

Źródło: GeekWeek.pl/Vivera / Fot. Vivera

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy