Wiadomo, czemu whisky lepiej smakuje z wodą

Miłośnicy whisky dodają do swojego trunku kapkę wody, a okazuje się, że są ku temu dobre chemiczne podstawy - najnowsze badania naukowców ze szwedzkiego Uniwersytetu Linneusza dokładnie je wskazują.

Miłośnicy whisky dodają do swojego trunku kapkę wody, a okazuje się, że są ku temu dobre chemiczne podstawy - najnowsze badania naukowców ze szwedzkiego Uniwersytetu Linneusza dokładnie je wskazują.

Miłośnicy whisky dodają do swojego trunku kapkę wody, a okazuje się, że są ku temu dobre chemiczne podstawy - najnowsze badania naukowców ze szwedzkiego Uniwersytetu Linneusza dokładnie je wskazują.

Björn Karlsson oraz Ran Friedman postanowili odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób woda zmienia smak whisky i w tym celu wykorzystali oni najnowsze zdobycze techniki - na komputerze przeprowadzili precyzyjne symulacje, które były w stanie przynieść odpowiedź.

Whisky swój smak zawdzięcza głównie cząsteczkom amfipatycznym, które składają się z części hydrofobowych i hydrofilowych. Jednym z takich związków jest gwajakol, tworzący się podczas suszenia słodu nad dymem - to właśnie on zapewnia temu trunkowi charakterystyczną paloną nutę.

Reklama

Symulacje wykazały, że w większym stężeniu związek ten "ucieka" pod powierzchnię roztworu, natomiast po dodaniu wody, zbiera się on głównie przy powierzchni, dzięki czemu aromat whisky jest odczuwany jako dużo intensywniejszy.

Cóż - wiedza ta może przydać się nie tylko podczas picia, lecz także w trakcie produkcji whisky, pozwalając twórcom tego trunku na intensyfikację jego smaku.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy