Wkrótce czekolada może być limitowana
Z raportu Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (ICTA) wynika, że do połowy wieku czekolada, bez której praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, może stać się produktem tylko dla wybranych.
Z raportu Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (ICTA) wynika, że do połowy wieku czekolada, bez której praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, może stać się produktem tylko dla wybranych.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych produktów w naszych sklepach. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez batoników.
I choć teraz czekolada jest tak dostępna jak chleb, to jednak wkrótce może się to zmienić.
Niepokojące dane zamieszczono w najnowszym raporcie utrzymywanego przez Fundację Bill'a i Melindy Gates'ów Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (ICTA). Opisano tam bardzo poważny problem z jakim coraz częściej stykają się mieszkańcy zachodniej Afryki.
Mowa o zmianach klimatycznych, a dokładniej o stałym wzroście średniej temperatury powietrza. Jak wynika z badań naukowych do 2050 roku temperatura w takich krajach, jak Ghana czy Wybrzeże Kości Słoniowej, wzrośnie o 2,3 stopnia.
To wystarczy, aby uprawa kakaowca stała się niemożliwa. Z nasion kakaowca wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę, którą możemy znaleźć w batonach, płatkach na mleko i wielu innych produktach.
Już między 2030 a 2050 rokiem powierzchnia pól nadających się pod uprawę kakaowca zmniejszy się diametralnie, a trzeba pamiętać, że ponad połowa produkcji kakao pochodzi z Afryki.
To sprawi z kolei, że rolnicy będą zmuszeni do przemieszczania się na nowe obszary, a migracja może mieć olbrzymi wpływ na ich jakość życia. Już teraz uprawą kakaowców zajmują się najubożsi mieszkańcy Czarnego Lądu. Często stanowi to dla nich jedyne źródło utrzymania.
Wraz z coraz mniejszą produkcją czekolady, jej cena będzie systematycznie wzrastać. Tymczasem zapotrzebowanie na tą delicję bardzo szybko wzrasta, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Naukowcy proponują genetyczne opracowanie roślin, które mogłyby ostać się coraz trudniejszym warunkom klimatycznym.
Efekt tego będzie taki, że w przyszłości będziemy raczyć się czekoladą sztuczną, coraz bardziej odbiegającą od swojego naturalnego pierwowzoru, choć z pewnością smaczniejszą i jeszcze słodszą.