Wiadomo, czym żywili się ludzie w epoce brązu
Archeolodzy w dalszym ciągu starają się dowiedzieć, jak wyglądała dieta naszych przodków. Pozostałości dawnych narzędzi czy przedmiotów codziennego użytku pozwalają nam dowiedzieć się więcej na temat stylu życia ludzi epoki brązu. Jednak określenie, co jadano w tamtych czasach, jest o wiele trudniejsze.
Nowe światło na dietę ludzi z epoki brązu rzucają znalezione niedawno starożytne kotły kuchenne. Według artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Science” pozostałości tłuszczy i białka znalezione na wykopanych niedawno skorupach naczyń sugerują, że ludzie w okresie 3700-2900 p.n.e. żywili się głównie mięsem jelenim i wołowym oraz mlekiem kozim i owczym. Archeolodzy są również w stanie mniej więcej określić, jak ci ludzie z okolic Kaukazu przygotowywali swoje posiłki.
Na odkopanych niedawno starożytnych naczyniach znaleziono nie tylko pozostałości tłuszczów zwierzęcych, ale również białka z zębów, dokładniej zmineralizowany osad nazębny. Analiza białek dostarcza szczegółowych informacji na temat posiłków przygotowywanych w tych konkretnych naczyniach.
Dzięki temu, że wiele stopów metali ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, białka tak dobrze się zachowały na tych kotłach. Drobnoustroje, które normalnie zajęłyby się rozkładaniem białek na powierzchni naczynia, są trzymane w ryzach dzięki takim materiałom jak ceramika, kamień oraz określone stopy metali.