Chcesz wzmocnić swoją odporność? Jedz grzyby

Zamiast odcinać ogonki, pokrój całe grzyby w paski. Zachowają kształt, równo się też usmażą /123RF/PICSEL
Reklama

Są bogate w witaminy, minerały i aminokwasy, dzięki czemu wzmacniają system odpornościowy. Mają także właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Grzyby to niedoceniane źródło składników odżywczych. Eksperci przekonują, że powinny one na stałe zagościć w naszym menu – zwłaszcza w czasie pandemii.

Dbanie o odporność wydaje się być obecnie ważniejsze niż kiedykolwiek przedtem. Silny system immunologiczny to wszak nasza najlepsza broń w walce z infekcjami, na czele z tą wywołaną przez szalejącego na całym świecie koronawirusa. Istotną rolę w budowaniu odporności odgrywa zbilansowana dieta, która dostarczy nam niezbędnych witamin i minerałów. W tym celu warto sięgać po produkty, które dietetycy określają mianem superfoods.

"Superfood to rodzaj żywności, która jest znacznie bardziej odżywcza. Zaliczamy do tej grupy pokarmów głównie rośliny, takie jak warzywa strączkowe, awokado, orzechy i nasiona" - wyjaśnia w rozmowie z brytyjskim magazynem "Elle" dietetyczka Rosemary Ferguson. I dodaje, że wśród produktów o wyjątkowych właściwościach - m.in. z zakresu wzmacniania odporności - znajdują się grzyby.

Reklama

Chętnie dodajemy je do sałatek, zup i sosów, głównie ze względu na ich niepowtarzalne walory smakowe. Grzyby to tymczasem nie tylko wyrazisty dodatek do potraw, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. "W grzybach znajdziemy betaglukany, które - co wykazano w licznych badaniach naukowych - aktywują leukocyty stymulujące układ odpornościowy. Mają w sobie również witaminy, minerały i aminokwasy, które są przydatne zwłaszcza wówczas, gdy nasza odporność jest osłabiona" - wskazuje dietetyczka Amanda Griggs.

Do szczególnie polecanych przez specjalistów grzybów należą, nazywane niekiedy "eliksirem życia", grzyby shiitake. W Japonii i Chinach tradycyjnie stosowane są w leczeniu infekcji, takich jak przeziębienie. Korzystnie wpływają one na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Warto uwzględnić w diecie także popularne w polskiej kuchni boczniaki. Obniżają one poziom złego cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe, są bogatym źródłem białka i soli mineralnych. Stanowią także źródło witaminy C, która łagodzi przebieg przeziębienia. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności, sięgajmy również po pieczarki - jak wskazują badania, przyspieszają one dojrzewanie komórek, które mają kluczowe znaczenie w odpowiedzi immunologicznej na antygeny.

Choć zarówno grzyby, jak i inne pokarmy zaliczane do grupy superfoods, mogą wspaniale wpłynąć na nasze zdrowie i wzmocnić odporność, należy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest różnorodna i zbilansowana dieta. "Żaden pojedynczy produkt nie ma magicznego wpływu na komórki odpornościowe. Urozmaicony i optymalnie skomponowany jadłospis, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników, pozytywnie wpływa na odporność i sprzyja długowieczności" - podsumowuje Ferguson.

iwo

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy