Męskie grillowanie: Pieczony camembert z figami i pistacjami

Grillowany camembert może być świetną przystawką, albo dodatkiem do wina /123RF/PICSEL
Reklama

Pieczony ser camembert lub brie kusi dodatkami: figami, miodem, rozmarynem i pistacjami. Idealna przekąska łatwa do wykonania, która jest gotowa w 25 minut lub krócej.

Są takie przystawki, które wyglądają na wyszukane potrawy, ale w rzeczywistości są bardzo łatwe do zrobienia. Taką przekąskę, jak zapiekany camembert, wykona każdy, ponieważ składniki po prostu układa się razem i piecze.

Na proszoną imprezę, uroczystość rodzinną lub po prostu romantyczną kolację możemy zrobić pieczony camembert lub brie. To danie na pewno będzie hitem.

Do wykonania przystawki potrzebujemy: 1 koło sera brie (lub 2-3 serki camembert), 5-6 świeżych fig - pokrojonych na połówki lub ćwiartki, świeży rozmaryn, 2 łyżki prażonych pistacji, miód, sól i pieprz do smaku.

Reklama

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Ser kładziemy na blasze folii aluminiowej. Na ser kładziemy pokruszone liście rozmarynu, pokrojone figi, sól i pieprz. Wszystko po wierzchu skrapiamy miodem. Całość zawijamy. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy ser będzie miękki. Po rozpakowaniu posypujemy prażonymi pistacjami.

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy