Męskie grillowanie: Pieczony camembert z figami i pistacjami

Pieczony ser camembert lub brie kusi dodatkami: figami, miodem, rozmarynem i pistacjami. Idealna przekąska łatwa do wykonania, która jest gotowa w 25 minut lub krócej.

Grillowany camembert może być świetną przystawką, albo dodatkiem do wina
Grillowany camembert może być świetną przystawką, albo dodatkiem do wina123RF/PICSEL

Są takie przystawki, które wyglądają na wyszukane potrawy, ale w rzeczywistości są bardzo łatwe do zrobienia. Taką przekąskę, jak zapiekany camembert, wykona każdy, ponieważ składniki po prostu układa się razem i piecze.

Na proszoną imprezę, uroczystość rodzinną lub po prostu romantyczną kolację możemy zrobić pieczony camembert lub brie. To danie na pewno będzie hitem.

Do wykonania przystawki potrzebujemy: 1 koło sera brie (lub 2-3 serki camembert), 5-6 świeżych fig - pokrojonych na połówki lub ćwiartki, świeży rozmaryn, 2 łyżki prażonych pistacji, miód, sól i pieprz do smaku.

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Ser kładziemy na blasze folii aluminiowej. Na ser kładziemy pokruszone liście rozmarynu, pokrojone figi, sól i pieprz. Wszystko po wierzchu skrapiamy miodem. Całość zawijamy. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy ser będzie miękki. Po rozpakowaniu posypujemy prażonymi pistacjami.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas