Szwajcarski scyzoryk do fondue

Fondue jest daniem, które znakomicie smakuje każdego wieczoru /123RF/PICSEL
Reklama

Dla Szwajcarów nie ma nic ważniejszego niż sery, zegarki i scyzoryki. Dlatego nie może dziwić, że powstał scyzoryk przeznaczony wyłącznie do fondue - najbardziej znanego szwajcarskiego dania.

Victorinox to najbardziej znany z producentów szwajcarskich scyzoryków. Wyprodukował scyzoryk, który jest najbardziej helwetycki ze wszystkich dotychczas wyprodukowanych. Posiada jedynie otwieracz do wina, nóż do sera, nóż do pieczywa i widelczyk - wszystko, co potrzeba, aby delektować się fondue.

Fondue jest jednym z tradycyjnych dań Szwajcarii. Solidne, proste dania pozwalały ludziom z gór przetrwać w trudnych warunkach panujących w Szwajcarii przez większą część roku. Ale w kraju tak zróżnicowanym kulturowo również kuchnia ulega niemieckim, francuskim i włoskim wpływom sąsiadów.

Reklama

Składniki:

80 dkg żółtego sera (najlepiej różnych gatunków, m.in. ementalera, gruyera),

pół litra białego wytrawnego wina,

ok. 100 ml destylatu z wiśni,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

szczypta gałki muszkatołowej,

sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

bułka (lub jasny chleb)

Przygotowanie:

Naczynie, w którym robimy fondue, nacieramy czosnkiem. Wlewamy wino i podgrzewamy na średnim ogniu.

Powoli dodajemy ser, starannie mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wiśniówkę oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej rozmieszaną z odrobiną podgrzewanego wina.

Całość ściągamy z ognia i trzymamy na podgrzewaczu.

Pokrojoną na kawałki bułkę nabijamy na widelec i maczamy w fondue.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy