Dieta ma znaczenie przy COVID-19? Zła wiadomość dla miłośników mięsa

Zakażenia COVID-19 nadal są rejestrowane na całym świecie. Dlatego też naukowcy wciąż próbują dowiedzieć się jak najwięcej o czynnikach, które mogłyby mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka infekcji. Rozwiązaniem może być szczególna dieta.

Naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii przeprowadzili szereg testów z udziałem 702 dorosłych osób i odkryli, że stosowanie diety wegańskiej lub wegetariańskiej może zmniejszyć ryzyko infekcji COVID-19 aż o 39 proc.

Jak wskazują sami specjaliści, dane nie udowadniają bezpośredniej przyczyny i skutku, lecz sugerują, że ograniczenie lub unikanie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego może potencjalnie zwiększyć ochronę przed wirusem SARS-CoV-2.

Jak piszą naukowcy: "Nasze badanie dostarcza dowodów na to, że osoby stosujące dietę roślinną, a głównie dietę wegetariańską, miały mniejszą częstość występowania COVID-19, nawet po uwzględnieniu ważnych zmiennych, takich jak aktywność fizyczna, BMI i wcześniej istniejące schorzenia".

Reklama

Dieta ma wpływ na ryzyko infekcji COVID-19?

Z 702 uczestników testów, 278 osób zgłosiło, że w ich jadłospisie znajdowały się głównie rośliny (w tym rośliny strączkowe i orzechy), jednocześnie mniejsze było u nich spożycie produktów mięsnych i mlecznych.

"Po uwzględnieniu ważnych czynników zakłócających, takich jak wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna i wcześniej istniejące schorzenia, grupa z dietą roślinną i wegetariańską miała odpowiednio po 39 proc. mniejsze szanse na częstość występowania zakażenia COVID-19 w porównaniu z grupą wszystkożerną" - napisali naukowcy.

Jednocześnie stwierdzono, że grupa wszystkożernych osób częściej cierpiała na inne schorzenia, prowadziła mniejszą aktywność fizyczną i jednocześnie była bardziej narażona na otyłość - już wcześniej wykazano, że czynniki te zwiększają ryzyko infekcji COVID-19.

Badacze uważają, że trzymanie się diety roślinnej m.in. poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi, może także wzmacniać układ odpornościowy organizmu, co jednocześnie powiązane jest ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia różnego rodzaju infekcji.

"Dieta roślinna jest bogata w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, które pozytywnie wpływają na kilka typów komórek zaangażowanych w funkcję immunologiczną i wykazują bezpośrednie właściwości przeciwwirusowe" - napisali naukowcy.

Badania opublikowane w 2021 roku również powiązały stosowanie diety roślinnej z niższą szansą na pojawienie się "umiarkowanej lub ciężkiej infekcji COVID-19". Naukowcy dodają także: "W świetle tych ustaleń oraz wyników innych badań, a także ze względu na znaczenie identyfikacji czynników, które mogą mieć wpływ na częstość występowania COVID-19, zalecamy przestrzeganie diet roślinnych lub wegetariańskich".

Wyniki badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym BMJ Nutrition Prevention & Health.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | Medycyna | COVID-19
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy