Dziesięć porad, jak uniknąć sylwestrowego kaca
Przed imprezą nie należy jeść makaronu, chleba, kaszy i ryżu. Do alkoholu należy dodać dużo kostek lodu. Oto niektóre z rad, jakie formułuje dietetyk Renata Ruszniak, pytana o sposoby na uniknięcie sylwestrowego kaca.
Renata Ruszniak, dietetyk, apeluje, by przestrzegać dziesięciu zasad, jeśli po sylwestrze nie chcemy doświadczyć "syndromu dnia następnego".
Działania przed imprezą:
1. Na imprezę trzeba być wyspanym - niewyspani szybciej się upijają.
2. Przed wyjściem z domu zjeść obfity posiłek - dużo warzyw (witaminy i minerały, które wypłuczemy wraz ze zwiększającą się ilością wypijanego alkoholu) oraz białko (mięso, jaja, twarogi, ryby, owoce morza - zaspokoją głód na 3-4 godziny). Nie należy jeść makaronu, chleba, kaszy, ryżu - wchłaniają alkohol i wydłużają proces jego utylizacji.
W trakcie imprezy:
3. Pić jeden wybrany rodzaj alkoholu z częstotliwością 1 drink na godzinę - rozkładać dawki w czasie.
4. Nie pić kolorowych, sztucznie barwionych alkoholi.
5. Pić dużo wody mineralnej, do alkoholu dodawać dużo kostek lodu - wydalamy 3-4 razy więcej wody z organizmu niż wypijamy płynów z alkoholem.
6. W trakcie imprezy jeść dużo warzyw i potraw białkowych (śledzie, ryby, mięso, jaja, twarogi) - unikać chleba, makaronu, kaszy, ryżu.
7. Nie palić papierosów.
Po imprezie:
8. Przed snem wypić 1-2 szklanki wody
9. Po obudzeniu zjeść obfity posiłek (np.: jajecznica, tosty żytnie, warzywa). Na obiad świetnie sprawdzi się rosół.
10. Przez pierwsze 4-5 godzin po obudzeniu, wypijać jak najwięcej wody mineralnej.
Renata Ruszniak - dietetyk pracująca w zespole warszawskiej kliniki medycyny estetycznej rClinic. Studiowała poradnictwa żywieniowe i dietetyczne w SGGW w Warszawie. Autorka książki "Bitwa o śniadanie".