Jajeczna dieta poprawia wydolność

Nie bójmy się jeść jajek! To bogate źródło choliny, która wpływa na sprawność naszego mózgu. Z kolei pełnowartościowe białko jaja sprzyja redukcji masy ciała.

jajka
jajka123RF/PICSEL
Jajka do bogate źródło choiny. Warto jeść je częściej123RF/PICSEL

W poprawie wydolności fizycznej i umiejętności ruchowych pomocne okazują się nie tylko odpowiednie plany treningowe. Podstawą zawsze powinny być odpowiednie składniki odżywcze, które umożliwiają realizację wybranej sportowej aktywności na wysokim poziomie. Bogactwo takich substancji odnaleźć można w np. kurzych jajach, które od wieków uważane są za najbardziej wartościową żywność.

Poprawa sprawności fizycznej nierozerwalnie wiąże się ze zmianą masy ciała. W zależności od intensywności treningów oraz prawidłowych strategii żywieniowych, tkanka tłuszczowa, którą spalamy, stopniowo zastępowana jest przez tkankę mięśniową. Dlatego wraz ze wzrostem poziomu aktywności fizycznej rośnie konieczność spożywania białka w większej ilości.

- Osoby o niskiej aktywności fizycznej powinny spożywać 0,8 g białka na każdy kilogram swojej wagi codziennie, a wyczynowi sportowcy już 1,6 do 1,8 grama białka. Oprócz ilości liczy się również jakość spożywanych protein - mówi Katarzyna Biłous, dietetyk, ekspert ds. żywienia sportowców.

Obecność dużej ilości leucyny, determinantu procesu tworzenia tkanki mięśniowej, zaspokaja zwiększone zapotrzebowanie organizmu podczas kształtowania nowej sylwetki oraz regeneracji mięśni po treningu. Co więcej, pełnowartościowe białko jaja na dłużej pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu możliwa jest redukcja masy ciała w okresie przygotowawczym przed naprawdę intensywnym planem treningowym.

Jajka odgrywają też istotną rolę nie tylko w poprawie kondycji naszego ciała, ale również naszego mózgu.

- Dokonując dobrych wyborów żywieniowych, można świadomie wspierać działanie mózgu poprzez zapobieganie powstawania stanów zapalnych w organizmie oraz poprzez pozytywne oddziaływanie na funkcje poznawcze. Utrzymanie sprawności własnego mózgu przez długie lata możliwe jest dzięki obecności choliny w codziennym jadłospisie - podkreśla dietetyk.

Bardzo duże ilości tego składnika odnaleźć można w kurzych jajach - w 100 g jest aż 251 mg choliny.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas