Jak zrobić sushi?
Ken Kawasumi - mistrz kuchni japońskiej - w Ambasadzie Japonii w Warszawie pokazywał, jak powinno się przyrządzać i jeść sushi.
O historii sushi i sposobach jego przyrządzania opowiadał Ken Kawasumi, który ma ponad trzydziestoletnie doświadczenie. Obecnie jest wykładowcą w tokijskiej Akademii Sushi, przewodniczącym Stowarzyszenia Instruktorów Sushi oraz autorem licznych książek o tematyce kulinarnej.
Kawasumi jeździ po świecie prowadząc wykłady o sushi oraz warsztaty dla profesjonalnych kucharzy. W tym roku przyjechał do Polski.
Niesamowity pokaz
W Ambasadzie Japonii w Warszawie Kawasumi pokazał swoje wyjątkowe umiejętności. Dlatego zachęcamy Was do obejrzenia materiałów przygotowanych przez INTERIA.TV. Zobaczcie, jak mistrz kuchni japońskiej przyrządza nori maki:
Nigiri sushi to obok nori maki najpopularniejsza odmiana sushi. Jest to kulka ryżu formowana w dłoni z kawałkiem ryby. Można je przygotowywać na różne sposoby:
Kawasumi dziwił się, że w Polsce wielu kucharzy przyrządza sushi w rękawiczkach, a ryż ugniata przez folię.
- Rękawiczki są złe, bo ciągle mamy je na sobie, nawet krojąc rybę, otwierając lodówkę, czy przytrzymując tacę - mówił podczas spotkania. Dlatego w Japonii na stole do przygotowywania sushi zawsze stoi miseczka z wodą i octem, który ma właściwości dezynfekujące.
- Lepiej po każdej czynności myć ręce - wyjaśniał Kawasumi.
Europejski sposób jedzenia
Mistrz odniósł się także do naszego sposobu jedzenia. Zauważył bowiem, że używamy bardzo dużo wasabi (zielonego ostrego chrzanu) i maczamy sushi w miseczkach z sosem sojowym.
- Przecież to musi być bardzo słone i ostre - dziwił się i dodał, że Japończycy stosują te składniki w śladowych ilościach. Poza tym w Japonii sushi je się najczęściej rękami, nie pałeczkami. Widać to na poniższym filmie:
Jak powinno się jeść sushi? Jak najszybciej w całości i w milczeniu doceniając potrawę. Można natomiast rozmawiać z kucharzem podczas przyrządzania, jednak w oddaleniu od stołu. Mistrza sushi można poznać po tym, że podczas rozmowy patrzy na rozmówcę, ale odwraca głowę od jedzenia, by drobinki śliny nie padły na potrawę.
Jak wybrać dobrą restaurację sushi? Najlepiej zwracać uwagę na kucharza i jego miejsce pracy. Czystość gwarantuje, że trafiliśmy w dobre miejsce.
Sushi jako forma sztuki
Ken Kawasumi pokazał swoje niezwykłe umiejętności przyrządzając również ozdobne makizushi z motywami m.in. pandy, kwiatu śliwy czy flag Japonii i Polski.
Na koniec spotkania zaprezentował natomiast kulinarny Zamek Królewski!
(WK)