Jeden błonnik, wiele korzyści
Otręby to najbogatsze źródło błonnika po karmowego. Warto sięgać po ten produkt, by szybko i łatwo uzupełnić codzienne zapotrzebowanie na włókno pokarmowe.
Dieta statystycznego Kowalskiego w ciągu ostatnich kilku lat uległa diametralnej przemianie. Co raz częściej wybiera my żywność wysoko przetworzoną oraz typu fast food. Uwielbiamy pieczywo białe z wysokie go przemiału, miękkie i puchate bułeczki. Badania wskazują, że statystyczny Kowalski spożywa zdecydowanie zbyt mało błonnika w diecie. Takie tendencje w odżywianiu prowadzą do nad wagi, otyłości i znacznie zwiększa ją ryzyko za chorowania na choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory jelita grubego.
Błonnik skoncentrowany
Otręby to produkt powstały z przemiału ziarna pszenicy, żyta, orkiszu, owsa. Występują w różnych formach. Mogą być sypkie, granulowane, prasowane. Niekiedy można też spotkać otręby z dodatkami smakowymi: z suszoną śliwką, jabłkiem, zarodkami pszennymi. Nowością są otręby pochodzące z surowców ekologicznych, opatrzone certyfikatami EKO żywności. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze ze wnętrz na warstwa owocowo - nasienna ziarna. Zawierają największą, spośród innych produktów spożywczych, ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy to mieszanina związków tworzących ściany komórkowe ro ślin. Nie są one trawione i nie wchłania ją się w przewodzie po karmowym człowieka.
Koniec z zaparciami
Błonnik pokarmowy stanowi bardzo istotny składnik naszej diety. W organizmie człowieka działa wielokierunkowo. Przede wszystkim przyspiesza perystaltykę jelit - wypełnia jelita, pobudza ich ruchy i przyspiesza pasaż treści przez przewód po karmowy, dzięki czemu niweluje za parcia i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory je li ta grubego. Ponadto stymuluje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, która wzmaga odporność organizmu i zabezpiecza przed rozwojem bakterii chorobo twórczych.
Równowaga pożądana
Błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, co wpływa na poprawę profilu lipidowego, przeciw działa miażdżycy. Spowalnia też rozkład węglowodanów, a tym samym hamuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Pęczniejąc w żołądku zmniejsza uczucie głodu i opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek, a tym samym wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami. Błonnik po karmowy działa też ni czym "miotełka" i ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn, metali ciężkich, wiąże jony sodu, kwasy żółciowe i cholesterol.
Ile błonnika trzeba jeść?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłego człowieka powinno wynosić 25-40 g. Badania wykazały, że statystyczny Polak spożywa błonnika zdecydowanie za mało, bo zaledwie ok. 10-12 g. Diety bogate w błonnik zalecane są przez lekarzy przy chorobach, takich jak m.in.: nadwaga, otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa. Zdrowa dieta wysoko błonnikowa jest też pomocna, gdy pojawiają się zaparcia u dzieci. Na ilość włókna w diecie zwraca się szczególną uwagę, gdy nawracają hemoroidy, dokucza zespól jelita drażliwego, pojawia się konieczność kontroli wartości indeksu glikemicznego.
Zróżnicowana dieta zaspokaja potrzeby
Za wartość błonnika w poszczególnych produktach spożywczych jest bardzo różna. Co więcej, w zależności od rodzaju produktu spożywczego występują inne frakcje włókna pokarmowe go. Najwięcej błonnika znajduje się w otrębach, produktach zbożowych z pełnego przemiału (głów nie w płatkach owsianych), pieczywie razowym, pełno ziarnistym, płatkach zbożowych, grubych kaszach. Dobrym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa i
owoce oraz rośliny strączkowe. Produkty takie jak mięso, ryby, mleko, sery, jaja i produkty tłuszczowe nie zawiera ją błonnika wcale. Osoby, które z powodów zdrowotnych lub jakichkolwiek innych nie mogą lub nie lubią spożywać otrąb, mogą spróbować uzupełniać błonnik w diecie w postaci gotowych preparatów, które zawierają w swym składzie specjalnie przygotowany błonnik skoncentrowany. Gotowe produkty zawiera ją błonnik kakaowy, jabłkowy, lniany, marchwiowy, buraczany, błonnik owsiany.
Uważaj, błonnik można przedawkować
Warto wiedzieć, że błonnik nie podwyższa wartości energetycznej posiłku, a powoduje, że enzymy trawienne ma ją utrudniony do stęp do składników odżywczych. Dzięki błonnikowi zostaje wchłoniętych mniej składników, a tym samym mniej kalorii przyswojonych przez organizm. Błonnik jest niewątpliwie sprzymierzeńcem smukłej linii, wspomaga prowadzenie diety odchudzającej, a tak że przestrzeganie reżimu dietetycznego w cukrzycy. Preparaty błonnikowe zawierające w swym składzie betaglukan efektywnie regulują profil lipidowy - obniżeniu ulega stężenie cholesterolu i trójglicerydy we krwi. Włókno pokarmowe ogranicza także wchłanianie dobrych składników pokarmowych z diety dlatego nie należy przesadzać z jego podażą. Dlatego też spożycie otrąb w zbyt dużych ilościach może wywołać biegunki, a nawet niedobory pokarmowe.
Danie na śniadanie
Otręby, jako produkt o dużej koncentracji błonnika pokarmowego, są bardzo wygodnym produktem. Nie wymagają bowiem żadnego przygotowania przed spożyciem. Można je jadać z dodatkiem mleka, serka, twarożku, jogurtu, maślanki, czy kefiru. Świetnie komponują się z owocami. Otręby bez do datków smakowych dosypuje się tak że do zup i sosów w celu ich zagęszczenia. Z otrębów można wypiekać placki, ciasteczka z bakaliami, wyroby piekarskie oraz chleby i bułki. Ze względu na trwałość i odporność na zepsucie otręby są doskonałą przekąską do chrupania w pracy, czy w podróży.
Prezentujemy: otręby z różnych zbóż
Tym razem w prezentacji pod lupę wzięliśmy różne rodzaje otrąb, które są promowane przez producentów jako doskonałe źródło błonnika pokarmowe go. Przeanalizowaliśmy ich skład i wartość odżywczą, szukaliśmy w otrębach frakcji błonnika o szczególnym znaczeniu dla organizmu człowieka. Ważna była dla nas for ma produktów, otręby granulowane, czy w postaci poduszek zdecydowanie przyjemniej się konsumuje. Zwróciliśmy uwagę także na ich smak i obecność dodatków. Otręby smakowe wydały nam się najsmaczniejsze. (ack)