Jedzone za młodu doda lat na starość
Dieta bogata w wapno wydłuża życie i nie odpowiada za poziom złego cholesterolu we krwi w takim stopniu, jak wcześniej sądzono - mówią wyniki najnowszych badań.
Dieta a długość życia
Za punkt wyjścia do swoich poszukiwań badacze wzięli przeprowadzone ponad 65 lat temu badania na temat zwyczajów żywieniowych ponad 1300 rodzin ze Szkocji i Anglii. Sprawdzili, w jaki sposób dieta przebadanych osób wpłynęła na długość ich życia.
Niższy wskaźnik umieralności
Do 2005 roku 34 proc. z przebadanych w latach trzydziestych 4374 dzieci umarło, w tym 378 na niedokrwienną chorobę serca a 121 - na zawał. Po analizie danych okazało się, że dieta bogata w wapno w dzieciństwie wiązała się z mniejszym wskaźnikiem śmierci z powodu zawału. - Co więcej, taka dieta ogólnie wiązała się z niższym wskaźnikiem umieralności - podsumowuje studium, które opublikował najnowszy numer "British Journal of Medicine".
AFP, ML