Jesz czerwone mięso? Możesz wkrótce umrzeć

Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa może znacznie zwiększyć ryzyko raka i chorób serca - alarmują uczeni z Harvardu. Mięso powinno być okazjonalnym, a nie regularnym elementem naszej diety - dodają badacze.

Czerwone mięso zawiera za dużo soli
Czerwone mięso zawiera za dużo soli© Panthermedia

Przedwczesna śmierć

Badanie udowodniło, że zmniejszenie dziennego spożycia mięsa do 42 gramów na osobę może uchronić przed chorobami i przedwczesną śmierci 1 na 10 mężczyzn i 1 na 13 kobiet. Zalecane przez brytyjski rząd dzienne spożycie to w tym momencie 70 gramów. To zdecydowanie za dużo - alarmują autorzy badań.

Niebezpieczne, ale swoje zalety też ma

Rzecznik brytyjskiego Departamentu Zdrowia skomentował wyniki badań następująco: - Czerwone mięso może być częścią zbalansowanej diety. Ale ludzie, którzy jedzą je w zbyt dużych ilościach, powinni rozważyć zmniejszenie dziennego spożycia. Regularne jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko raka jelita.

Mimo wszystko nie można odmówić czerwonemu mięsu pewnych zalet, Jest ono cennym źródłem żelaza i witaminy D, szczególnie ważnym dla dzieci i kobiet w ciąży.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas