Naturalne sposoby na ból stawów

Żeby nabawić się bólu nóg, kolan itp., nie trzeba uprawiać nie wiadomo jak intensywnej aktywności fizycznej, biegać czy jeździć na rowerze. Bóle codzienne przytrafiają się każdemu, albowiem nie sposób jest ograniczyć codzienne ruchy. Każdego dnia wykonujemy po kilkanaście przysiadów, kucamy czy wchodzimy po schodach. Ważne jest, by w odpowiedni sposób dbać o swoje stawy, najlepiej naturalnymi sposobami!

Ból stawów może przytrafić się nam w każdej chwili
Ból stawów może przytrafić się nam w każdej chwili123RF/PICSEL

Dzika róża

W medycynie naturalnej używamy zarówno płatków, jak i owoców dzikiej róży. Płatki mają właściwości uspokajające, antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Są również łagodnymi środkami przeczyszczającymi, dobrymi tonikami wspomagającymi dla serca i wspaniale obniżają poziom cholesterolu. Antyseptyczna natura płatków dzikiej róży czyni je cudownym lekarstwem na rany, siniaki, wysypki i nacięcia. Czy wiesz, że skórka z dzikiej róży ogranicza uczucie bólu w stawach? Proszek wykonany z płatków tej rośliny, zawiera naturalny składnik o nazwie gopo, który niweluje stany zapalne. Jest też stosowany w celu złagodzenia bólu podczas choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 to kwasy tłuszczowe, numer jeden polecany w czasie zapalenia stawów. Omega-3 występują w największej ilości w rybie i jej tłuszczu. Są potężnymi środkami przeciwzapalnymi. Badania wykazały, że olej rybny zmniejsza sztywnienie stawów, obniża obrzęk i zmniejsza ogólne bóle. Mimo iż najbardziej bogate w omega-3 pokarmy to ryby (łosoś, śledź, sardynki, sardele, ostrygi), to ten tłuszcz można uzyskać również przez spożywanie nasion lnu lub orzechów włoskich. Oleje rybne są naturalnie przeciwzapalne, a siła działania suplementu przy odpowiednim dawkowaniu, może zmniejszyć bóle do minimum.

Kurkumina

Kurkumina jest aktywnym związkiem znajdującym się w kurkumie - indyjskiej przyprawie, którą używa się od tysięcy lat. Większość szczepów kurkuminy jest łatwo wchłaniane przez organizm i działa na niego zbawiennie. Zmniejsza zapalenie stawów i zapobiega zwiększeniu produkcji białka, które wywołuje obrzęk i ból. Najlepiej używać kurkumy jako samodzielnej przyprawy lub w curry.

Witamina D3

Witamina D3 jest potrzebna w naszym organizmie. Jej niski poziom może być nawet być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego jeżeli odczuwa się bóle artretyczne, powinno się podnieść ilość spożywanej witaminy D.

Glukozamina

Najwięcej suplementów dobrych dla naszych stawów ma glukozamina, która naturalnie odbudowuje i tworzy zdrową chrząstkę. Naturalna produkcja tego związku w ciele spowalnia się z wiekiem, więc organizm powinien mieć ją dostarczany. Najczęściej jest w formie kremów, ale również i w tabletkach. Suplementy są wykonane z muszli krewetek, krabów, homarów.  Glukozamina jest składnikiem wielu preparatów polecanych w celu łagodzenia bólu stawów oraz wspomagających zachowanie ich sprawności. Z uwagi na liczne skutki uboczne (wzdęcia, zaparcia, biegunki, reakcje uczuleniowe), preparaty z użyciem glukozaminy powinny być używane tylko i wyłącznie po konsultacji lekarskiej.

Kwasy Omega-3 i glukozamina, która naturalnie odbudowuje chrząstkę123RF/PICSEL

Chondroityny

Suplementy chondroityny pochodzą z mięsa wieprzowego. Mają one zmniejszyć ból, stan zapalny stawów, a także spowalniać postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy ma za zadanie pomóc w odbudowie kolagenu. Pomaga również w utrzymaniu jędrnej i naciągniętej skóry. Jak możemy podnieść poziom tego kwasu w swoim organizmie? Jak wiadomo, kwas hialuronowy wykorzystywany jest głównie w preparatach kosmetycznych oraz można go nabyć jako suplement diety. Ale co z żywnością? Jak się okazuje, ona również może podnieść poziom tego kwasu w organizmie. Poziom kwasu hialuronowego podnoszą pokarmy takie jak soja (naturalne źródło fitoestrogenów) oraz takie warzywa, jak: cebula, bób, czosnek, brokuły,  cykoria, kapusta włoska i czerwona, czerwona papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, fasola. Warto też jeść owoce: jabłka, jeżyny, żurawinę, maliny, winogrona oraz orzechy włoskie. Kwas hialuronowy podniesie także czerwone wino i herbata (zielona, czerwona i biała). Do syntezy kwasu hialuronowego jest również niezbędny magnez, więc on także powinien znajdować się w naszej diecie.

Dokonywanie istotnych zmian w diecie i stylu życia nie powinno następować szybko. Układ trawienny może zostać w takim wypadku spustoszony. Leki, witaminy i minerały powinniśmy dobierać najlepiej pod okiem specjalisty.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas