Niskotłuszczowa czekolada - raj dla smakoszy
Dobra wiadomość dla łakomczuchów. Brytyjscy naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu niż ta, która obecnie dostępna jest na rynku. Dużą ilość masła kakaowego i mleka, zastępują bowiem małymi kroplami soku owocowego.
Nowa, specjalna technologia powoduje, że czekolady te są tak samo kremowe i rozpuszczają się w buzi, jak tradycyjne.
"Znaleźliśmy drogę, by zachować wszystkie walory normalnej czekolady, ale za to posiada ona znacznie mniejszy wskaźnik tłuszczu. Wszystko dzięki użyciu soku z owoców" - powiedział kierownik badań Stefan Bon z Uniwersytetu w Warwick.
Najbardziej nadają się do tego soki z pomarańczy lub żurawiny. Jedynym na razie jej mankamentem, nad którym nadal trwają prace, jest jej smak. Choć pozostaje czekoladowy, wyraźnie czuć w nim również owoce. Dlatego trwają badania, w których sok jest rozcieńczony wodą. Nieznane są jednak jeszcze efekty tego eksperymentu.
Mieszanka biopolymeru chitosanu z kawałkami krzemu powoduje, że kropelki soku dobrze łączą się z wysokotłuszczową masą. "Nasze badania to dopiero pierwszy krok ku stworzeniu zdrowej czekolady. Teraz mamy nadzieję, że przemysł cukierniczy przejmie nasze metody" - powiedział Bon.
Niedawno pisaliśmy na temat walorów zdrowotnych czekolady i ubolewaliśmy nad dużą zawartością tłuszczu w tejże.
Na szczęście naukowcy wyszli na przeciw oczekiwaniom i kobiet, i zdrowo odżywiających się mężczyzn. Teraz będziemy mogli się skupić na dobroczynnych wpływach kakao na nasze organizmy. Musimy tylko nieco poczekać.