Niskotłuszczowa czekolada - raj dla smakoszy

Dobra wiadomość dla łakomczuchów. Brytyjscy naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu niż ta, która obecnie dostępna jest na rynku. Dużą ilość masła kakaowego i mleka, zastępują bowiem małymi kroplami soku owocowego.

Czekolada
Czekolada123RF/PICSEL
Będzie można się bezkarnie objadać czekoladą
Będzie można się bezkarnie objadać czekoladą123RF/PICSEL

Nowa, specjalna technologia powoduje, że czekolady te są tak samo kremowe i rozpuszczają się w buzi, jak tradycyjne.  

"Znaleźliśmy drogę, by zachować wszystkie walory normalnej czekolady, ale za to posiada ona znacznie mniejszy wskaźnik tłuszczu. Wszystko dzięki użyciu soku z owoców" - powiedział kierownik badań Stefan Bon z Uniwersytetu w Warwick.

Najbardziej nadają się do tego soki z pomarańczy lub żurawiny. Jedynym na razie jej mankamentem, nad którym nadal trwają prace, jest jej smak. Choć pozostaje czekoladowy, wyraźnie czuć w nim również owoce. Dlatego trwają badania, w których sok jest rozcieńczony wodą. Nieznane są jednak jeszcze efekty tego eksperymentu.

Mieszanka biopolymeru chitosanu z kawałkami krzemu powoduje, że kropelki soku dobrze łączą się z wysokotłuszczową masą.   "Nasze badania to dopiero pierwszy krok ku stworzeniu zdrowej czekolady. Teraz mamy nadzieję, że przemysł cukierniczy przejmie nasze metody" - powiedział Bon.

Niedawno pisaliśmy na temat walorów zdrowotnych czekolady i ubolewaliśmy nad dużą zawartością tłuszczu w tejże.

Na szczęście naukowcy wyszli na przeciw oczekiwaniom i kobiet, i zdrowo odżywiających się mężczyzn. Teraz będziemy mogli się skupić na dobroczynnych wpływach kakao na nasze organizmy. Musimy tylko nieco poczekać.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas