Przydatność do spożycia niejedno ma imię
Jedną z informacji, którą znajdziemy na etykietach produktów spożywczych jest okres przydatności do spożycia. Prosta informacja, która czasem potrafi wprowadzić w błąd
Najczęściej spotykamy się z dwiema różnymi formami, "Najlepiej spożyć przed" oraz "Należy spożyć do". Podobnie brzmiące nazwy, jednak ich znaczenie jest całkowicie odmienne.
Tak zwana data minimalnej trwałości, umieszczana jest na produktach, które mają stosunkowo długi okres przydatności, często mrożonych, chłodzonych lub suszonych, takich jak makaron, kasa, ryż, konserwy, czy mrożone warzywa.
Jeśli produkt tego rodzaju był właściwie przechowywany (tu również informacja powinna znaleźć się na opakowaniu) jego spożycie po owym, sugerowanym terminie nadal jest bezpieczne, może on jednak tracić właściwości smakowe lub zmienić konsystencję.
Tu również istotna uwaga, na tego rodzaju produktach (np. konserwach) mogą pojawiać się informacje "Należy spożyć w ciągu 3 dni od otwarcia opakowania" i do tych zaleceń należy się bezwzględnie zastosować.
Należy spożyć do
Leki, witaminy
Mam nadzieję, że te drobne wskazówki pomogą Wam bardziej świadomie wybierać, przechowywać i spożywać produkty z którymi spotykamy się każdego dnia.
Jacek Bilczyński