Przydatność do spożycia niejedno ma imię

Jedną z informacji, którą znajdziemy na etykietach produktów spożywczych jest okres przydatności do spożycia. Prosta informacja, która czasem potrafi wprowadzić w błąd

Data przydatności do spożycia niejedno ma imię
Data przydatności do spożycia niejedno ma imię123RF/PICSEL

Najczęściej spotykamy się z dwiema różnymi formami, "Najlepiej spożyć przed" oraz "Należy spożyć do". Podobnie brzmiące nazwy, jednak ich znaczenie jest całkowicie odmienne.
Najlepiej spożyć przed
Tak zwana data minimalnej trwałości, umieszczana jest na produktach, które mają stosunkowo długi okres przydatności, często mrożonych, chłodzonych lub suszonych, takich jak makaron, kasa, ryż, konserwy, czy mrożone warzywa.

Jeśli produkt tego rodzaju był właściwie przechowywany (tu również informacja powinna znaleźć się na opakowaniu) jego spożycie po owym, sugerowanym terminie nadal jest bezpieczne, może on jednak tracić właściwości smakowe lub zmienić konsystencję.

Tu również istotna uwaga, na tego rodzaju produktach (np. konserwach) mogą pojawiać się informacje "Należy spożyć w ciągu 3 dni od otwarcia opakowania" i do tych zaleceń należy się bezwzględnie zastosować.

Należy spożyć do

Leki, witaminy

Data ważności produktów spożywczych

Mam nadzieję, że te drobne wskazówki pomogą Wam bardziej świadomie wybierać, przechowywać i spożywać produkty z którymi spotykamy się każdego dnia.

Jacek Bilczyński 

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas