Puszkowane jedzenie szkodliwe dla zdrowia

Badacze z Harvard School of Public Health biją na alarm: jedzenie pakowanych dań i picie puszkowanych napojów źle wpływa na nasze zdrowie. Wraz z nimi do organizmu trafia szkodliwy bisfenol A, który w wysokim stężeniu zwiększa ryzyko m.in. chorób serca oraz cukrzycy.

article cover
© Panthermedia

Ochotnicy biorący udział w badaniu przez 5 dni jedli jedną porcję pakowanej w puszce wegetariańskiej zupy. Grupie kontrolnej w tym czasie podawano zupę ze świeżych składników. Później badani zamienili się rolami. Analiza moczu 75 uczestników doświadczenia wykazała, że już po 5 dniach stężenie bisfenolu A (BPA) zwiększyło się u nich aż o 1221 proc.!

Choroby serca i cukrzyca

Dlaczego wynik ten powinien niepokoić? Wcześniej wykazano, że wspomniany związek zaburza działanie hormonów, powiązano go też z wadami rozwojowymi zwierząt oraz chorobami serca, cukrzycą i otyłością u ludzi. Bisfenol A jest wykorzystywany m.in. w powłokach puszek z napojami, w plastikowych butelkach oraz w materiałach stomatologicznych.

Co na to autor?

- Wiedzieliśmy, że picie napojów przechowywanych w plastikowych pojemnikach może zwiększać stężenie BPA w ciele. To badanie sugeruje, że spożywanie jedzenia z puszki może stwarzać nawet większe zagrożenie, szczególnie ze względu na jego powszechność - mówi Jenny Carwile, autorka badania.

Rozważyć wycofanie

- Tak duży wzrost stężenia BPA w moczu, jaki zaobserwowaliśmy już po jednorazowym spożyciu zupy, był zaskakujący i powinien zwrócić uwagę osób, które regularnie kupują puszkowane posiłki i napoje. Producenci zaś mogliby rozważyć wycofanie BPA z warstw pokrywających puszki - dodaje nadzorująca doświadczenie prof. Karin Michels.