To musisz wiedzieć o swojej lodówce
Wydaje ci się, że przestrzegasz zasad domowego sanepidu, ponieważ wszystkie produkty trzymasz w lodówce? Błąd, choć to i tak lepsze niż trzymanie ich na stole.
Pierwsza zasada bezpieczeństwa do zapamiętania: żadna lodówka nie przedłuża produktom terminu przydatności do spożycia.Druga rzecz do zapamiętania: 0,000001 g, czyli milionowa część grama jadu kiełbasianego ukrytego w puszce z jedzeniem, może być śmiertelna. A co czyha na ciebie w lodówce?A• SUROWE MIĘSO. Nieważne, jakiego rodzaju - jest prawdziwą lodówkową, brudną bombą. Bakterie z mięsa dostają się na inne produkty i te stają się naprawdę groźne. Przechowuj krótko, na dole lodówki, najlepiej w pojemniku.• PRODUKTY W PUSZKACH. W chwili otwarcia puszki rozpoczyna się proces korozji. Produkty z nich zawsze przekładaj do innych pojemników. Nigdy nie otwieraj puszek z wybrzuszonym denkiem - pałeczki jadu kiełbasianego znajdowano już w puszkowanej kukurydzy i fasolce szparagowej.• PRZETERMINOWANE JEDZENIE. Zasada jest prosta - nawet najbardziej wypasiona lodówka z dyktafonem i sztucznymi ogniami nie przedłuża produktom terminu ich przydatności do spożycia.• BRUD I WILGOĆ. Raz w miesiącu umyj i dobrze osusz lodówkę.