Antywirusowa guma do żucia. Żegnamy grypę i opryszczkę
Naukowcy z USA i Finlandii opracowali gumę do żucia, która może "pochłaniać" i neutralizować niektóre wirusy, jak wirus opryszczki. To przełomowe odkrycie otwiera drogę nowej metodzie walki z tymi powszechnymi infekcjami, zwłaszcza w kontekście braku skutecznych środków zapobiegawczych.

Wirusy opryszczki pospolitej (HSV-1 i HSV-2) są jednymi z najczęstszych infekcji wirusowych na świecie, bo brakuje nam skutecznych środków zapobiegawczych, które mogłyby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. Naukowcy mają nadzieję, że nowa guma antywirusowa pomoże wypełnić tę lukę, zwłaszcza że badania nad szczepionką na opryszczkę napotykają trudności związane z brakiem finansowania. Guma może również okazać się pomocna w przypadku tzw. infekcji przełamujących, czyli sytuacji, w których mimo zaszczepienia dochodzi do zakażenia.
Jak działa guma antywirusowa?
Podstawą tej gumy do żucia jest proszek z nasion fasoli Lablab purpureus, znanej także jako "lablab". Roślina zawiera białko FRIL, które działa jak naturalna pułapka na wirusy. W eksperymentach, w których użyto mechanicznej imitacji jamy ustnej, żucie gumy nasączonej cieczą przez 15 minut uwolniło ponad 50 proc. zawartych w niej białek FRIL. Następnie naukowcy zebrali symulowaną ślinę i przetestowali, jak skutecznie neutralizuje ona wirusy.
W wyniku tych testów okazało się, że "ślina" powstała po żuciu gumy wykazuje neutralizację wirusów grypy H1N1 i H3N2 w ponad 95 proc., a także neutralizację wirusów opryszczki HSV-1 i HSV-2 w odpowiednio 75 i 94 proc. Neutralizacja oznacza, że wirusy mają mniejsze szanse na infekowanie komórek i namnażanie się, co teoretycznie prowadzi do obniżenia ładunku wirusowego oraz zmniejszenia ryzyka ich dalszego rozprzestrzeniania.
Możliwości zastosowania w walce z grypą i innymi wirusami
Badania nad tym specyficznym rodzajem gumy nie ograniczają się jedynie do wirusów opryszczki i grypy. Wcześniejsze eksperymenty wykazały, że guma zawierająca białka antywirusowe może zneutralizować aż 95 proc. wirusa SARS-CoV-2 w próbkach śliny, co może znacząco ograniczyć transmisję COVID-19. Obecnie naukowcy testują tę gumę w badaniach klinicznych, a równocześnie prowadzą eksperymenty z innymi wirusami, aby sprawdzić, jak skuteczna może być w walce z innymi chorobami wirusowymi.
Jedno z wcześniejszych badań z 2020 roku wykazało, że białka FRIL zawarte w fasoli lablab skutecznie redukują poziom wirusów grypy H5N1 oraz H7N9, które mogą powodować grypę u ludzi i ptaków. Proszek z fasoli lablab jest też ogólnie uznawany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za bezpieczny i nietoksyczny w przypadku stosowania w niskich dawkach.
Kontrola transmisji wirusów pozostaje jednym z głównych globalnych wyzwań. Białko przeciwwirusowe o szerokim spektrum działania (FRIL), zawarte w naturalnym produkcie spożywczym (proszek z fasoli), które neutralizuje nie tylko ludzkie wirusy grypy, ale także ptasią grypę, to innowacja na obecny czas, aby zapobiegać ich infekcji i transmisji
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 87 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!